Dezastru pentru apicultori. Pierderile, greu de recuperat

Vremea extremă din ultima perioadă a provocat un adevărat dezastru pentru apicultori, în special pentru cei care sunt în pastoral.

Anul 2016 începuse promițător pentru apicultorii români. Vremea primăvăratică de la începutul anului dădea speranțe pentru un an bun pentru crescătoeii de albine.

Totul s-a schimbat odată cu plecarea în pastoral de la culesul de rapiță, care, din cauza schimbării radicale a vremii, familiile de albine dacă au reușit să se întrețină. Diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte le-au ţinut pe albine în stup, în timp ce ploile abundente au avut ca efect reducerea cantităţii de nectar din flori.

În acest moment, la câmpie floarea de salcâm  aproape că a trecut. Ploile abundente din ultima săptămână a spălat nectarul, iar apicultorii au fost puși în situația de a investi în biostimulatori pentru a alimenta  familiile de albine pentru ca acestea să nu moară de foame. Asta pentru că în loc să aibă miere în faguri, albinele au consumat şi din rezervele de miere ale stupilor.

[citeste si]

Nici în zona de deal sau de munte apicultorii nu o duc mai bine din cauza vremii. Din câte se pare, acest an se poate compara, cel puțin până acum, cu cel din 2014, an catastrofal pentru apicultori.

În plus, pentru apicultorii din pastoral, taxele au crescut de la an la an, fără ca aceștia să poate beneficia de vreo subvenție. Aceștia sunt nevoiți să achite zeci de milioane de lei pentru rovignietele mijloacelor de transport, fapt ce face ca afacerea să se îndrepte spre faliment. 

În aceste condiții este posibil ca și prețul mierii autohtone să crească, românii optând din nou pentru importuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel