EXCLUSIV  Dezastru pentru români, din aprilie 2022? Ce se va întâmpla cu FACTURILE și de ce sunt prețuri și de patru ori mai mari. Creștere cu 30% doar astăzi

Piața energiei se află într-o criză uriașă care ne afectează direct pe fiecare dintre noi. Prețurile cresc accelerat și pare că nu putem face nimic să oprim acest lucru, pentru că nu e vorba de un român, de un sat, de un oraș, de România, ci de contextul în care ne aflăm: Europa este epicentrul unei crize energetice. 

”ENGIE România își informează toate categoriile de clienți, în termenul legal, cu privire la orice modificare de preț survenită pe durata contractuală. Prețurile finale propuse clienților casnici diferă în funcție  de categoria din care face parte clientul respectiv și sunt stabilite de strategia comercială a companiei și condițiile de piață aplicabile fiecărei categorii de clienți. Astfel, putem enumera următoarele categorii de clienți casnici: clienții care nu au ales încă o ofertă de gaze pe piața concurențială, clienții care au semnat un contract în piața concurențială și au ales una din ofertele din portofoliul nostru, clienții noi care doresc să intre în portofoliul ENGIE România și clienții preluați în regim de furnizor de ultimă instanță.” a răspuns Engie România pentru DCNews, întrebați despre informațiile care se vehiculează în presă cu privire la majorarea prețului metrului cub de gaz la aproximativ 8 lei. 

În vreme ce unii clienți susțin că majorarea li s-ar aplica din martie-aprilie (moment în care li se termină contractele actuale n.r.), alții afirmă că deja au încheiat contracte la acest preț: ”Dacă faci contract cu ei acum, este 8.80 lei m³. Eu am făcut în luna octombrie și am cu 8.40 lei m³. Este extrem de mult.” a afirmat un client (sursa). Situația este una greu de evitat, pentru că în momentul în care vă expiră contractul la gaze, indiferent de furnizor, contractul nou se va face la prețul gazelor din acel moment, de pe piață. 

”Noi avem o explozie a prețurilor la energie”

În prezent, statul compensează facturile la gaze, cu anumite condiții, ceea ce face ca utilizatorul final să nu resimtă încă atât de acut prețul. Dar statul compensează până în luna martie și creșterea, așa cum se vehiculează, ar fi de cel puțin patru ori, ceea ce reprezintă, în sine, o explozie a facturilor la gaze.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit, în urmă cu o zi, despre această inflație de pe piața energiei, spunând că avem o inflație ”generată de prețurile la energie, care are componentă internă și o componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie”. 

O explozie care, din aprilie, nu va mai fi suportată și de stat. În plus, așa cum am specificat anterior, reînnoirea contractelor la gaze se face în funcție de prețul gazelor de pe piață din acel moment, care poate fi de ”n” ori mai mare față de momentul semnării contractului precedent, în urmă cu 12 luni. Prețul final propus clientului de către furnizorul de ultimă instanță de gaze naturale depinde de prețul gazului de pe piață în acel moment. Dacă în prezent statul intervine, din aprilie, nu o va mai face sau cel puțin, în acest moment, nu se cunoaște o decizie în acest sens, ceea ce înseamnă că prețul va fi suportat de clientul final, în integralitatea lui, ceea ce, pentru o țară ca România, pentru români, va fi un dezastru, dacă ne uităm la indicatorii economici, în context european. 

Prețurile la gaze naturale, creștere de peste 30%

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters, conform Agerpres. 

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Europa, epicentrul unei crize



Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, susţine un trader citat de Reuters.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel