Profesorul Cristian Vlădescu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt asemănările, dar şi deosebirile dintre România şi Italia pe plan sanitar.
"Să lămurim ce înseamnă asemănător cu Italia, în ceea ce priveşte sistemul sanitar. Spre exemplu, România, Italia şi Grecia au cel mai mare consum de antibiotice raportat pe cap de locuitor din UE. De asemenea, România şi Italia au printre cele mai scăzute rate de vaccinare, cu vaccinurile obligatorii. Alte asemănări, sigur, suntem popoare latine, mai exuberate, mai expansive. Sunt 1,5 milioane de români din Italia, aşa că poate şi ei seamănă cu noi. Mortalitatea în Italia a avut o caracteristică locală, au fost mai multe studii la nivel european care au văzut această situaţie aparte şi una dintre cauze a fost faptul că nu s-au vaccinat. Vorbim de cele 27.000 de decese de gripă, din 2017, 2018, 2019. Au şi mulţi vârstnici.
Italia are un sistem sanitar în partea superioară, dacă ne uităm cum a fost ierarhizat. Inclusiv din punct de vedere al resurselor alocate. În ultimă instanţă, vorbim şi de banii investiţi, dar şi de numărul de doctori la suta de mii de locuitori. Noi, şi aici avem într-adevăr o situaţie aparte, deşi îmbunătăţită în ultimii 4-5 ani, avem cel mai mic procent din PIB consumat, între 5 şi 6 la sută, pentru sănătate. Bulgarii sunt peste noi, nu mai vorbim de unguri, polonezi. Suntem ultimii în Europa.", a declarat prof. Cristian Vlădescu în cadrul dezbaterii online "Pregătirea pentru valul doi începe acum!", partea a II-a, organizată de DC MEDIA GROUP.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu