Dezastrul de la Kîștîm, un alt accident nuclear ascuns de Uniunea Sovietică

Pixabay
Pixabay

Un alt accident nuclear, cunoscut ca dezastrul de Kîştîm, a precedat Cernobîl, cu 29 de ani înainte de acesta. 

În 1957 un accident nuclear de proporții a avut loc la Centrala nucleară Maiak, în Uniunea Sovietică. La acel moment, a fost cel mai mare dezastru de acest gen din lume, dar autoritățile sovietice au făcut tot posibilul pentru a ascunde accidentul. 

Timp de patru decenii, nimeni nu a știut despre ceea ce s-a întâmplat la Centrala Maiak, o facilitate nucleară secretă. 

„Când Stalin a auzit de programele nucleare ale Statelor Unite, a dat ordine ca proiectul bombei nucleare sovietice să fie accelerat. Uniunea Sovietică a construit câteva facilități secrete, iar una dintre cele mai importante era Centrala Maiak. Tot la Maiak a fost produs miezul radioactiv al primei bombe nucleare sovietice. În apropiere era un oraș secret numit Celeabinsk-40, care nici măcar nu exista pe hartă, iar oamenii și familiile care locuiau acolo nu existau în mod oficial”, a declarat pentru BBC istoricul Jeronim Petrovic. 

"Explozie chimică violentă"

Cei care locuiau în orașul dedicat Centralei aveau nevoie de un permis special pentru a putea intra, iar majoritatea locuitorilor erau angajați ce se ocupau de reactoarele nucleare. Centrala a fost construită repede, ceea ce nu a reprezentat neapărat un avantaj, deoarece multe norme de securitate au fost ignorate. 

„Răcirea unuia dintre depozitele de deșeuri radioactive a dus la acumularea de vapori, ceea ce a dus la o explozie chimică violentă, ce a eliberat în atmosferă o cantitate imensă de radiații. Norul emis la Kîștîm a fost mai concentrat decât cel de la Cernobîl și nu s-a împrăștiat în atmosferă”, George Steinhause, radiochimist. 

Aproximativ 500.000 de oameni au fost expuși la radiații, iar alți 11.000 de oameni din satele din jur au fost evacuați, fără a li se explica motivul, pentru a păstra secretul din jurul Centralei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel