După ce a măturat Spania, potopul lovește acum și Portugalia
După inundațiile devastatoare din Spania care au ucis peste 200 de persoane, dezastrul s-a mutat, acum, în sudul Portugaliei. Străzile au devenit râuri în doar câteva minute, iar mai multe destinații turistice au fost complet măturate de ape. În doar câteva minute, orașul Albufeira, din sudul Portugaliei, a fost înghițit de ape. Grecia a fost lovită și ea, dar de zăpadă.
Observăm o schimbare clară a climei în Europa, fenomenele meteo extreme fiind așteptate și în centrul continentului, iar în acest context apare legitima îngrijorare dacă și România va trebui să facă față din nou unor inundații devastatoare. Climatologul Roxana Bojariu a explicat care este cauza acestor fenomene meteo extreme și ce se poate întâmpla în țara noastră.
„Nu este exclus, evident că și noi vom avea astfel de fenomene extreme, problema cu ele e că nu pot fi prognozate cu foarte mult timp înainte. De aceea sunt importante sistemele de alertare timpurie și, mai ales, aceste alerte de tip nowcasting, chiar dacă nici ele nu pot fi foarte precise la punct fix, la minut când se declanșează.
Dar, totuși, ele oferă o zonă mai mare și ne atrag atenția că puteam avea potențial fenomene extreme în zona aceea mai mare. Evident, nu peste tot. Dar oamenii ar trebuie să învețe acest mod de a se pregăti și să judece, să zicem așa, probabilist pentru că e bine să ne pregătim pentru ce e mai rău și să sperăm la ce e mai bine.
E vorba de un sistem ciclonic cu nucleu rece, așa cum a fost și în Valencia mai multe săptămâni. Din păcate se repetă acest tip de fenomen extrem pentru că avem aceiași factori – Mediterana e încă foarte caldă – cu câteva grade, 2-3 peste ceea ce ar fi normal, în unele zone poate chiar și mai mult. E foarte cald și Oceanul Atlantic de Nord, mai ales partea estică a sa și evident că acest lucru furnizează o cantitate sporită de vapori de apă și avem aceste ploi care în cinci minute pot să provoace un oraș inundat.
Orașul are caracteristica de a avea solul izolat de atmosferă și atunci apa nu are unde să se infiltreze și de asta sunt atât de spectaculoase cu conotații nefericite, inundațiile urbane. Trebuie să fim toți atenți la aceste inundații care ne vor lovi într-o mai mare sau mai mică măsură pe toți cei care trăim în orașe”, a spus Roxana Bojariu, climatolog, la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu