Dezastrul PDL poartă două nume: Traian Băsescu și Elena Udrea

razvan-dumitrescu
razvan-dumitrescu

Sunt câteva lucruri de remarcat la aceste alegeri. Există zone unde până și cei mai “iscusiți” vătafi PDL (baroni e prea puțin spus) au fost alungați, povestea clanului Flutur de la Suceava fiind din acest punct de vedere o adevărată lecție. Nu are rost să inventariem acum isprăvile și acțiunile acestor indivizi, dar ceea ce li s-a întâmplat lor duminică ne arată nouă că vin în viață momente în care nu te mai salvează nici scrisul cu oi pe munte și nici Lumina Sfântă adusă cu alai TV și cu interes de tip “public relations” de la Ierusalim!

La fel a pățit și Florin Popescu la Dâmbovița. Acest individ plin de el, rotund și la propriu și la figurat, care emană impertinență, mahalagism și împrăștia în toate aparițiile publice un aer de aroganță și nestăpânită suficiență venea și dădea lecții în numele PDL cu o siguranță pe care doar spatele politic și orbul procurorilor ți-l poate da. Astfel de personaje trimitea PDL prin emisiuni și se miră acum fostul partid de guvernământ de unde atâta ură împotriva lui din partea cetățenilor!

La București, dezastrul foștilor stăpânitori absoluți ai României poartă un nume: Elena Udrea. Această cucoană s-a cocoțat, sărind toate etapele normale ale unei cariere politice, până sus în conducerea partidului și a mai primit bonus și președinția filialei din Capitală ca să facă ea acolo ce știe mai bine. Și asta a și făcut, a plonjat în gol, luând cu ea și toată ceata de aplaudaci și gudurători, care n-au catadicsit s-o oprească să-i spună că greșește, că tocurile cu lift și decolteurile foarte largi nu țin loc nici de cultura politică și nici de cei șapte ani de acasă, pe care, dacă nu-i ai, nu-i poți face la fără frecvență! Aviz amatorilor, căci exemplele de mai sus ar trebui să stea în ramă pe pereții celor care au venit la putere pe acest val de nemulțumire populară. Să privească aceste tablouri în fiecare zi și să știe de ce nu trebuie să facă la fel ca ei!

Marele responsabil al acestei situații tace! Când mai scoate câte un cuvințel din gura, care altă dată turuia verzi și uscate, spune doar “ferească Dumnezeu de mai rău!”. Nu e clar la cine se refera... La el, la ai lui, la noi cetățenii acestei țări?

Ceea ce s-a întâmplat duminică, ne arată de fapt felul în care a condus, a dispus și a decis acest om. PDL este creația sa și avem noi românii suficiente proverbe, de la “așchia nu sare departe de trunchi” și până la “spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești”, ce ne explică foarte bine situația în care au ajuns. L-au urmat fără să crâcnească, ca pe un secretar general al PCR, nu au avut curaj să-i spună stop, să-l contrazică atunci când greșea și au crezut că principiile pot fi înlocuite cu liderul carismatic, iar acum au ajuns la scadență! Așa se întâmplă mereu, istoria e plină de exemple, dar cum să învețe din istorie cei care nu o citesc?

Mulți se bucură acum, alții se întreabă ce va urma, cum va fi la generale, dar puțini sunt dispuși să observe niște fenomene stranii petrecute la locale. Chiar și unii reprezentanți USL vorbesc despre blaturi când încearcă să explice felul în care niște personaje certate cu legea au rămas în funcții acolo pe unde au candidat. Când le ceri însă amănunte, tac!

Mă întreb, de pildă, câți cetățeni au aflat că alianța asta PSD-PNL-PC a avut candidat și la sectorul 2 din Capitală, în persoana lui Dragoș Frumosu? Fără afișe, fără mitinguri, fără evenimente, fără prea multe pliante și - pot să afirm fără frica de a greși - fără sprijin de la centru, acest om a reușit să obțină aproape 30 % din voturi. A câștigat Neculai Onțanu de la UNPR, cu sub 50% și te poți întreba ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost non combat?

Eu cred că Onțanu a fost lăsat în pace în urma unor calcule politice. Poate fi blat în măsura în care UNPR a sprijinit la vot investirea cabinetului Ponta, dar exista un argument mult mai solid care mă face să cred că ceea ce s-a întâmplat la sectorul 2 nu e la voia întâmplării și nu e caz singular. Prin câștigarea localelor, USL va pierde între 14 și 16 parlamentari, care vor merge în teritoriu să preia funcțiile de primari și președinți de consilii județene câștigate în urma alegerilor. Fără ei, guvernul poate avea serioase probleme în forul legislativ exact înainte de generalele din toamnă, iar acest lucru poate fi compensat doar prin înțelegeri cu alte partide ce nu fac parte din arcul guvernamental. Din acest motiv cred că în perioada următoare veți asista la lucruri mai puțin explicabile. Unul deja s-a produs duminică. Am fost trei jurnaliști care i-am întrebat cu insistență pe liderii USL dacă, în urma votului clar dat de cetățeni, se gândesc să repună pe tapet chestiunea suspendării și demiterii lui Traian Băsescu. În loc de răspuns, am primit o mare probă de slalom uriaș!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel