Dezbatere aprinsă în Serbia pe tema mutării rămășițelor liderului iugoslav Josip Broz Tito

Foto: Agerpres / Nicolae Ceaușescu (S) - Josip Broz Tito (D)
Foto: Agerpres / Nicolae Ceaușescu (S) - Josip Broz Tito (D)

Există discuții în Serbia cu privire la mutarea rămășițelor liderului iugoslav Josip Broz Tito.

Cu trabucul cubanez în mână și îmbrăcat în costumul său alb, Josip Broz Tito, liderul emblematic al fostei Iugoslavii din al Doilea Război Mondial, ar fi râs probabil cu poftă de dezbaterea aprinsă care a fost declanșată de planurile de mutare a mormântului său din Belgrad în locul său de naștere din Croația.

Primarul naționalist al Belgradului, Aleksandar Šapić, face presiuni pentru exhumarea eroului iugoslav, susținând că mutarea lui Tito la locul său de naștere, în orașul croat Kumrovec, este o problemă cheie pentru Serbia.

„Cred că mutarea mormântului lui Josip Broz din Muzeul Iugoslaviei este o chestiune extrem de importantă pentru poporul sârb și pentru viitorul acestei țări”, a declarat Šapić în timpul unei reuniuni a adunării municipale de luni, care a fost convocată pentru a discuta probleme bugetare.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat pentru POLITICO în această săptămână, președintele sârb Aleksandar Vučić a stins ideea. 

„Nu se va întâmpla. Nu am fost niciodată un mare fan al comuniștilor și al regimului comunist, dar Josip Broz face parte din istoria noastră, a trăit aici, a fost înmormântat aici și va rămâne o parte din istoria sârbă și iugoslavă”, a spus Vučić.

Lupta pentru osemintele lui Tito subliniază echilibrul delicat pe care liderul sârb, pe care mulți din străinătate îl consideră un naționalist, trebuie să îl mențină în propriile rânduri, care includ multe figuri aflate mult mai la dreapta sa. 

Înmormântat la Belgrad în 1980

Tito a fost un titan al istoriei iugoslave și a condus țara timp de decenii, pe vremea când aceasta era un stat comunist. A fost înmormântat la Belgrad în 1980, în cadrul unei funeralii de stat. Deși mulți din regiune îl consideră încă o figură unificatoare, naționaliștii sârbi susțin că originea sa etnică croată și slovenă cere ca rămășițele sale să fie mutate în afara granițelor Serbiei.

Šapić a adăugat că, în loc să mențină mausoleul lui Tito, care face parte din complexul mai larg al Muzeului de Istorie Iugoslavă din capitală, Belgradul ar trebui să ia în considerare ridicarea unui monument lui Dragoljub „Draža” Mihailović, liderul sârb al mișcării Chetnik, care a colaborat cu n*ziștii și care a fost condamnat la moarte de Tito după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cred că ar trebui să aibă în sfârșit un monument în Belgrad, într-un loc demn, în centrul orașului”, a declarat Šapić.

Propunerea de relocare a lui Tito a provocat disensiuni în cadrul coaliției de guvernare din Serbia, care, deși este condusă de Partidul Progresist Sârb (SNS), de centru-dreapta, include și Partidul Socialist din Serbia și Mișcarea Socialiștilor, precum și formațiunea ultranaționalistă Serbian Oathkeepers.

În afara Guvernului, intelectualii proeminenți din Serbia s-au opus ideii de a-l dezgropa pe Tito, care este încă iubit în Serbia și în întreaga regiune. 

Strada principală din Sarajevo, capitala Bosniei, poartă încă numele lui Tito, la fel ca străzile din Macedonia de Nord, Muntenegru și Slovenia. Chiar și locuri aflate la mare distanță de Serbia, precum Algeria, Brazilia și Egipt, au șosele care poartă numele lui Tito, la fel ca Franța și Italia, țări membre ale UE.

În calitate de președinte pe viață al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, Tito a condus o țară socialistă atipică, moderată, care a menținut o relație strânsă atât cu Vestul, cât și cu Estul. Personalități precum prim-ministrul britanic conservator Winston Churchill s-au numărat printre prietenii săi apropiați, în timp ce președintele comunist cubanez Fidel Castro și-a alimentat dependența de cel mai bun tutun de calitate superioară din țara insulară.

Mişcarea Ţărilor Nealiniate

Tito a eliberat Iugoslavia din ghearele Uniunii Sovietice și ale ordinii sale mondiale comuniste rigide și a fondat așa-numita Mișcare a Țărilor Nealiniate. Această a treia ordine mondială a avut un rol esențial în sprijinirea țărilor postcoloniale, precum India lui Jawaharlal Nehru, și a inspirat personalități precum liderul sud-african Nelson Mandela.

Sute de mii de persoane au vizitat mormântul lui Tito și muzeul aferent din Belgrad din locuri îndepărtate.

Mișcarea Nealiniaților este încă activă, dar pălește în comparație cu perioada sa de glorie din timpul Războiului Rece. În prezent, ea este dominată în mare măsură de regimuri autoritare precum Iranul.

Președintele Vučić a prezidat sesiunea de deschidere a reuniunii Mișcării la Belgrad, în octombrie 2021, deși parcursul său politic - de la membru al Partidului Radical Sârb anti-Tito la fondator al Partidului Progresist Sârb - nu se aliniază moștenirii lui Tito.

Observatorii au spus chiar că Vučić canalizează abordarea lui Tito în materie de politică externă prin menținerea legăturilor atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Moscova și că profită de statutul nostalgic al liderului iugoslav pentru a construi legături cu națiunile africane - toate acestea, cu excepția Sudanului de Sud, sunt membre ale mișcării.

Imaginați-vă consternarea acestora atunci când descoperă că primarul Belgradului intenționează să transporte rămășițele lui Tito peste graniță și să le arunce fără ceremonie în Croația, scrie POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel