Dezbatere DeCe News: Niciun tânăr fără Bac nu va intra la facultate, chiar dacă legea Andronescu va fi adoptată. Vezi ce pot obţine absolvenţii

bacalaureat-
bacalaureat-

Ecaterina Andronescu a făcut precizări, în cadrul unei dezbateri DeCe News, privind Legea pentru sprijinirea tinerilor care au căzut la Bacalaureat, pe care a inițiat-o în Senat. La dezbatere au participa senatorul Ecaterina Andronescu, liderul sindical Anton Hader și rectorul Universității Babeș Bolyai, Andrei Marga.

”Niciun tânăr fără diplomă de Bacalaureat nu va intra în facultate, după adoptarea legii, a spus prof. Andronescu. Nu aceasta e ideea de la care am plecat, în grupul parlamentar din Senat. Am dorit să oferim soluții pentru cei aproape 100.000 de tineri abandonați de societate, în acest moment. Dacă legea va fi adoptată vor exista patru variante pentru aceștia. În primul rând, ei vor putea să se înscrie la o școală postliceală, pentru a obține o calificare. Prin lege vom stabili obligații clare guvernului, care nu s-a preocupat să existe astfel de școli. În al doilea rând, Ministerul va fi obligat să organizeze examen de competențe profesionale, dându-le celor care iau examenul un certificat de calificare. Alt efort trebuie făcut pentru înscrierea tinerilor la agenții economici, pe baza planului local /regional de dezvoltare, într-un program de ucenicie. În cel de-al patrulea rând, tinerii care au luat peste 7 la examenul de Bac, dar nu au promovat din cauza unei materii, vor beneficia de un an pregătitor, la o Universitate. Acest lucru nu înseamnă că vor intra la facultate, fără Bac. Pentru materiile la care se vor pregăti, se pot face echivalări, cu două condiții. Să ia examenul de bacalaureat, mai întâi, ceea ce le va permite să se înscrie la o facultate, iar apoi să respecte criteriile de admitere stabilite de fiecare Universitate în parte. Cu alte cuvinte, ei vor da examen, la fel ca restul studenților. Anul pregătitor va fi decis de oferta Senatului universităților care vor să se înscrie în acest program. Noi, la Politehnică, am oferi pregătire la matematică, fizică și chimie, de exemplu. Astel, îi asigurăm o pregătire pentru Bacalaureat și îl motivăm să se pregătească”, a spus Andronescu.

Costuri de pregătire mai mici decât meditațiile

Profesorul Anton Hader, liderul sindicatului Alma Mater, a declarat că va trebui precizat clar care este statutul juridic al tinerilor aflați în anul pregătitor și a solicitat lămuriri privind finanțarea. Hader a precizat că în opinia sa, fără o schimbare a manualelor și  a modului de organizare a bac-ului, în 2012 vor putea lua examenul doar cei care fac meditații. Ecaterina Andronescu a explicat că anul pregătitor propus de noua lege va permite tinerilor acces la o pregătire pentru examen cu costuri mult mai reduse decât ale meditațiilor. Cel mai probabil, tinerii vor avea acces la fondul de șomaj și vor achita taxele de studiu, care vor fi la un nivel accesibil. În prezent, statul i-a păcălit pe cei care au picat Bac-ul, întrucât consideră că au intrat în șomaj în iunie, la momentul absolvirii. Cei care au încercat și în a doua sesiune, au pierdut intervalul în care se puteau înscrie pentru primirea ajutorului. Este nevoie de o lege care să corecteze acest lucru, a spus senatorul Andronescu.

Guvernul face ”ziua și prostia”

Andrei Marga, rectorul Universității Babeș Bolyai, a declarat că susține inițiativa, iar instituția pe care o conduce ar dori să organizeze un an pregătitor, după model european. ”Guvernul ar fi trebuit să vină cu soluții, a spus Marga, fiindcă se mulțumește doar să contabilizeze eșecul unor tineri la examene. La anul se va înregistra o situație crâncenă, dacă nu se face nimic”. Refuzul Puterii de a accepta discuții pe baza propunerii de act normativ, ba chiar solicitarea lui Emil Boc ca USL să-i ceară prof. Andronescu să retragă legea, Andrei Marga a fost tranșant. ”Este un fapt, a spus Marga, că acest guvern aplică solganul Ziua și prostia. Nu trece o zi fără să mai ia o decizie absurdă. Nu au o viziune, nici cultura necesară. Se vede că refuză dreptul la inițiativă, că Boc crede că doar cei care guvernează au dreptul de a propune legi”.

Citește și: Ecaterina Andronescu și Andrei Marga cred că îi vor convinge pe liderii USL să susțină Legea pentru tinerii care au căzut Bac-ul

Legea „Facultate fără Bac“ – argumente pro şi contra. DEZBATERE DeCe News

Ecaterina Andronescu denunță teroarea din școli și licee

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel