Dezbatere vehementă între Hamid Karzai şi ambasadorul SUA pe tema societăţilor de securitate

Hamid Karzai
Hamid Karzai

O dezbatere vehementă a avut loc miercuri între ambasadorul Statelor Unite la Kabul şi preşedintele afgan, diplomatul cerând dublarea efectivelor companiilor private de securitate, pe care şeful statului vrea să le desfiinţeze de mai multe luni, a declarat un participant la întâlnire.

Ambasadorul Statelor Unite la Kabul, Karl Eikenberry, l-a anunţat pe preşedintele afgan, Hamid Karzai, că angajarea a 25.000 de agenţi suplimentari de către companiile private de securitate este necesară pentru continuarea proiectelor de dezvoltare în Afganistan, o poziţie căreia Karzai i s-a opus cu fermitate.

"Au avut o discuţie serioasă. Preşedintele a spus că «noi suntem pe cale să încercăm să dizolvăm companiile private de securitate, iar voi încercaţi să adăugaţi 25.000 de persoane»", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul preşedinţiei afgane, sub protecţia anonimatului.

"Acest lucru înseamnă să creaţi forţe paralele cu organele de securitate afgane şi că nu vreţi să desfiinţaţi societăţile private de securitate", a adăugat Karzai, potrivit acestui oficial.

Karzai a apreciat că această poziţie este contrară obiectivelor consolidării forţelor de securitate afgane şi a cerut fonduri suplimentare pentru poliţia afgană, cu scopul ca aceasta să poată asigura ea însăşi securitatea proiectelor, informează Mediafax

De câteva luni încoace, relaţiile între preşedintele afgan şi susţinătorii săi occidentali sunt tot mai tensionate.

În august, el a ordonat dizolvarea tuturor societăţilor private de securitate, atât afgane, cât şi internaţionale, până la sfârşitul lui 2010, acuzându-le că au "înghiţit" o mare parte a ajutorului internaţional, alimentează corupţia, dăunează dezvoltării foţelor de securitate afgane şi alimentează sentimentul de insecuritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel