Dezbaterea prezidențială de la Chișinău. Chirieac, răspuns pentru Stoianoglo: Vin, pe gratis, o mulţime de lucruri din România

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Analistul Bogdan Chirieac a comentat dezbaterea prezidențială de la Chișinău. Acesta i-a răspuns şi lui Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu, după ce acesta a spus că parteneriatul cu România nu a adus proiecte importante în Republica Moldova. 

În Republica Moldova va avea loc pe 3 noiembrie al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Cei doi candidați care concurează pentru cea mai înaltă funcție de la Chișinău, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, s-au confruntat duminică, 27 octombrie, în dezbatere directă. 

Analistul Bogdan Chirieac a comentat acest subiect într-o intervenție la România TV. 

CITEȘTE ȘI: Dezbatere Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo: "Avem pe scenă un cal troian, prin care alții vor să conducă țara/ Îi propun Maiei Sandu să semnăm pentru drumul european al Moldovei"

Moldovenii din Diaspora răstoarnă situația de peste Prut. Bogdan Chirieac: O înfrângere uriașă pentru Moscova

Regulile dezbaterii dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo 

Formatul a fost fără moderator, potrivit regulamentului stabilit pentru această confruntare crucială. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo și-au formulat întrebările și răspunsurile fie în română, fie în rusă, într-un platou unde fiecare a fost sprijinit de echipa sa – câte cinci membri ce așteptau în afara platoului, alături de un cameraman și un fotograf din partea staff-urilor.

Ambii candidați au fost atenți la timpul alocat, având câte un reprezentant care a monitorizat durata fiecărei intervenții – întrebări, răspunsuri și replici. Atmosfera a fost una intensă, dar regulamentul dezbaterii a asigurat că mesajele de ură, incitările la violență sau orice forme de discriminare și separatism sunt strict interzise.

Ordinea în care cei doi intervin a fost stabilită prin tragere la sorți înainte de începerea dezbaterii. Conform structurii convenite de consilierii celor doi, fiecare candidat a început deja cu un mesaj de două minute adresat alegătorilor, urmat de un set de zece întrebări reciproce, unde fiecare a răspuns în maximum două minute, cu un minut pentru eventualele replici. În finalul dezbaterii, candidații au avut câte două minute pentru mesajul final, încercând să convingă electoratul în această ultimă etapă.

"Vin practic, pe gratis, o mulțime de lucruri din România"

"Foarte bine s-a descurcat doamna Maia Sandu. Scenariul cel mai negru este ca domnul Stoianoglo să devină președintele Republicii Moldova. Acesta e cel mai negru scenariu. A făcut o declarație asupra căreia merită să ne aplecăm, dar nu-i putem lua seama. Domnul Stoianoglo a zis că vrea să semneze împreună cu doamna Sandu, în zilele următoare, o declarație comună care să consființească rezultatul referendumului, deși dânsul a votat împotriva și a făcut campanie în acest sens.

Doamna Maia Sandu i-a pus punctul pe i. În primul rând, tot ce înseamnă gaz, electricitate, energie, și multe alte lucruri vin din România. Vin practic, pe gratis, o mulțime de lucruri din România. Economia Republicii Moldova este susținută de UE. Acolo pensii, salarii, se plătesc în primul rând datorită ajutorului românesc și european. Inclusiv SUA ajută foarte mult Republica Moldova. Dacă iese domnul Stoianoglo, atunci poate că cetățenii din Republica Moldova ar trebui să știe că acest ajutor se poate opri. Rusia nu are pe unde, și chiar să vrea, dar nu știu cât vrea cu adevărat, să le dea curent electric, gaz în iarna care vine și multe alte lucruri, inclusiv alimente. Nu au pe unde. Toate rețelele de transport sunt de aici, din vestul Republicii Moldova. În est nu au pe unde să treacă, din cauza războiului din Ucraina. E o mare problemă.

Acum văd că domnul Stoianoglo devine și proeuropean. Văd că acum vrea un parcurs european pentru Republica Moldova. E greu să faci alegeri libere într-un stat supus războiului hibrid așa cum e Republica Moldova, unde Rusia o atacă în fiecare moment. Federația Rusă are o influență foarte mare în Republica Moldova, unde 40% sunt rusofoni", a explicat Bogdan Chirieac.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel