Dezbateri aprinse în UE privind aderarea Ucrainei și Moldovei. Ungaria trece la amenințări înainte să se așeze la masa negocierilor

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Reprezentanții celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se vor întâlni marți pentru a începe discuțiile referitoare la demararea tratativelor de aderare cu Ucraina, au declarat mai mulți oficiali și diplomați, subiect asupra căruia Ungaria a amenințat că va pune piedici și pe care alții îl condiționează cu mai multe cerințe, transmite Reuters.

Această întâlnire marchează începutul pregătirilor pentru summitul liderilor Uniunii Europene din 14-15 decembrie, care va decide asupra perspectivei de integrare pentru Ucraina, Moldova, Georgia și Bosnia.

Comisia Europeană, executivul UE, a propus ca summitul să se pună de acord pentru negocierile cu Ucraina - care, posibil, vor începe în martie sau odată ce Kievul îndeplinește condițiile finale. Aceasta este o recunoaștere de mare preț pentru o fostă republică sovietică care luptă de aproape doi ani să respingă o invazie militară rusă.

Mai precis, în cadrul întâlnirii de marți se va discuta un proiect de acord, care ar urma să decidă și asupra unei propuneri conexe de a acorda Ucrainei sprijin bugetar în valoare de 50 de miliarde de euro (54,10 miliarde de dolari) până în 2027.

Consiliul European decide să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina și cu Moldova

Nu sunt așteptate decizii finale marți, însă schimbul inițial de opinii între statele membre va oferi o idee despre cât de probabil este să primească Ucraina undă verde la summit.

Proiectul inițial, datat la 4 decembrie și consultat de Reuters luni, precizează: "Consiliul European decide să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina și cu Moldova."

Pentru Georgia, se menționează că republica din Caucaz ar obține statutul de candidat UE "cu înțelegerea" că Tbilisi implementează condițiile restante.

În ceea ce privește Bosnia, proiectul inițial afirmă că blocul este "pregătit să deschidă negocieri de aderare la UE... odată ce se atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de membru".

Ungaria se împotrivește înainte de orice discuții

Toate cele trei decizii ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de țări UE. În cazul Ucrainei, Ungaria a amenințat că va bloca această inițiativă.

„În percepția noastră, nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare", a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

Pentru a încerca să își convingă partenerii europeni să sprijine Ucraina, Comisia Europeană a anunțat în ultimele zile că va debloca miliarde de euro în ajutoare pentru Ungaria, care au fost înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept, printre care corupția din sistemul public.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a deplasat și el săptămâna trecută la Budapesta, dar nu există încă dovezi că a reușit să convingă conducerea Ungariei, inclusiv pe premierul Viktor Orban, în privința Ucrainei.

Un diplomat european a declarat că Michel a părăsit Budapesta "fără să obțină nimic", iar un oficial al blocului a spus luni că este "foarte, foarte dificil" să se obțină un acord între cei 27 pentru a iniția discuții de aderare cu Ucraina.

Pentru a complica și mai mult situația, unele alte țări UE au cerut ca summitul să avanseze perspectivele UE pentru Georgia și Bosnia în schimbul sprijinului lor pentru Ucraina, conform surselor din capitala UE, Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel