EXCLUSIV  Prof. dr. George Cristian Curcă, despre înființarea unui laborator de genetică mitocondrială medico-legală: Ar fi singurul din România / video

Sursă foto: DCNews
Sursă foto: DCNews

Prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici", a fost invitat la DC News și DC Medical, la emisiunea „Dezbateri în sănătate“, unde a vorbit despre înființarea unui laborator de genetică mitocondrială medico-legală.

Publicitate

„Institutul nostru este numit prin lege „național”. El are o autoritate și un caracter de excelență pe care legea îl precizează și de care el trebuie să se achite, trebuie să fie la înălțimea acestei așteptări. Așadar, am încercat să avem laboratoare moderne, pe care să le echipăm cu tehnologie cât mai modernă pentru a fi capabili să putem face analizele sau expertizele care ni se solicită.

Avem în organigramă, aprobată de Ministerul Sănătății, posibilitatea construcției unui laborator de genetică mitocondrială. Ar fi singurul laborator de genetică mitocondrială medico-legală din România, adică dincolo de analiza genetică nucleară a ADN-ului din nucleu și ADN-ul din mitocondri. Acesta din urmă este mai rezistent decât cel din nucleu și permite, într-un mod superior celui nuclear, descoperirile genetice pe oasele vechi sau arheologice, sau pe cele care se dezgroapă după zeci de ani sau sute de ani.”, a spus Prof. dr. George Cristian Curcă

În ceea ce privește identificarea ADN-ului și originilor domnitorilor îngropați la Curtea de Argeș, medicul a spus că acest lucru este posibil. 

„Sigur că da. Dacă avem un accept în acest sens, am putea face asta.”

Cu câți ani ne-am putea întoarce în timp?

„Acum folosind ADN-ul nuclear și cromozomii Y, probabil 60-70 de ani. Dacă am avea posibilitatea cercetării ADN-ului mitocondrial, am putea probabil, cel puțin 150 de ani.

Atunci când ADN-ul nuclear nu se mai găsește în niciun nucleu din nicio celulă, el încă se mai poate găsi în mitocondri. Prin urmare, se începe cu ADN-ul nuclear, cât se găsește, apoi se caută cel mitocondrial.

Dacă oasele nu au fost distruse sau supuse unui proces de distrugere, ar putea fi găsit și după mii de ani. Dacă nu au fost tratate cu temperaturi crescute sau cu acizi astfel încât să se intenționeze o distrugere a corpului uman. Dacă a fost un corp uman înhumat și conservat în așa fel încât să se păstreze cât mai mult și cât mai bine în raport de cunoașterea de tanatopraxie sau de îngrijiri post-deces din vremea aceea, atunci poate fi posibilă descoperirea ADN-ului măcar parțial și asta permite recompunerea lui. După mine, se poate face acest lucru.”, a mai spus Prof. dr. George Cristian Curcă.

 

Youtube video image

VEZI ȘI:  INML, primul institut de acest fel din lume. Prof. dr. George Cristian Curcă: Mina Minovici și-a dat seama, în anii 1890, care sunt nevoile oamenilor / video - https://www.dcnews.ro/inml-primul-institut-de-acest-fel-din-lume-prof-dr-george-cristian-curca-mina-minovici-si-a-dat-seama-in-anii-1890-care-sunt-nevoile-oamenilor-video_911535.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel