Radu Gănescu și Dan Zaharescu sunt invitații zilei la "Dezbateri în sănătate".
Alături de jurnalistul Val Vâlcu, Radu Gănescu și Dan Zaharescu ne vor vorbi în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate" despre industria medicamentelor, despre medicamentele necesare pentru pacienți și despre procesele prin care trec medicamentele și terapiile inovative.
Radu Gănescu și COPAC
Radu Gănescu este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), este un pacient și președinte al Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră din România și un activist puternic în apărarea drepturilor pacienților cu boli cronice.
În anul 2016, Radu Gănescu a fost ales trezorier al European Pacient Forum iar începand cu anul 2018 a fost ales vice președinte.
Misiunea COPAC este de a sprijini pacienţii şi organizaţiile de pacienţi să acţioneze unitar şi eficient pentru apărarea şi promovarea drepturilor pacienţilor.
În 2006 mai multe organizaţii de pacienţi s-au reunit pentru o consultare cu Ministerul Sănătăţii. În acel moment, un secretar de stat a recomandat asociaţiilor de pacienţi să se unească într-o coaliţie. Această idee a fost reţinută de participanţi care au purtat mai multe discuţii în acest sens, iar în 18 aprilie 2008 a fost stabilită o întâlnire pentru a pune bazele coaliţiei. (...) Astfel a luat naştere asociația Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC în 2008, ca organizaţie ce are ca scop promovarea şi protejarea drepturile pacienţilor cu boli cronice.
De atunci, COPAC a încercat să crească organizaţia, odată cu mişcarea pacienţilor, să militeze pentru drepturile pacienţilor. Scopul coaliţiei, reunită într-o formulă unică în Europa, este apărarea drepturilor pacienţilor atunci când sunt încălcate, atunci când se elaborează o lege sau un act normativ care le afectează interesele.
Dan Zaharescu și ARPIM
Dan Zaharescu este președintele Asociației Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Dan Zaharescu are un istoric dovedit de succes în industria farmaceutică. Competent în management strategic, planificare de marketing, coaching și vânzări, Dan Zaharescu este un profesionist puternic în dezvoltarea afacerilor.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a fost înființată în anul 1995, având ca misiune facilitarea accesului pacienților români la progresele industriei farmaceutice, inclusiv în materie de cercetare și dezvoltare de noi tratamente.
Astăzi, ARPIM este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente inovatoare, prezente în România. Acestea realizează împreună 70% din volumul de afaceri al industriei farmaceutice românești.
Începând cu anul 2004, ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA - European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), organizația reprezentativă a industriei farmaceutice din Europa. Membrii EFPIA sunt asociațiile naționale ale industriei farmaceutice din 36 de țări care reunesc, la rândul lor, 39 de companii farmaceutice de prestigiu. Cele mai multe companii membre ale EFPIA sunt prezente și în România.
Emisiunea va fi redifuzată joi, ora 11:00, pe Youtube DC News și DC Medical, dar și pe paginile de Facebook DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci