Presa rusă continuă dezinformarea, scriind informații false despre România, Transnistria, Polonia și Republica Moldova.
Se știe deja că dezinformarea este arma preferată a lui Vladimir Putin. Totuși, în ultimele zile informațiile false lansate de presa rusă sunt tot mai multe și tot mai agresive. Pe lângă subiectele legate de războiul din Ucraina prezentate tendențios, jurnaliștii ruși atacă tot mai mult România, Republica Moldova, dar și Polonia. Furia Rusiei vine după ce țările europene și-au anunțat suportul și susținerea acordată Ucrainei în lupta cu invadatorii ruși.
Pravda.ru, una dintre publicațiile cele mai populare din Rusia, apropiată Kremlinului, își întețește atacurile de la o zi la alta. După ce au scris despre faptul că România și-ar dori cu orice preț unirea cu Moldova și că pentru acest scop țara noastră ar destabiliza situația din Transnistria, dar și că România este prima candidată pentru lovituri cu rachetele Kalibr ale Rusiei (Vezi articolul AICI), acum au trecut la atacuri și mai dure.
"România plănuiește să invadeze Transnistria", acesta este titlul publicat de Pravda.ru ieri după-amiaza. Publicația scrie acest lucru citând un cont de telegram intitulat WarGonzo.
"România pregătește o invazie în Transnistria, transmite canalul de telegramă WarGonzo, citând o sursă din Chișinău. Joi, 28 aprilie, pe Web a apărut un filmuleț cu echipamente militare românești îndreptându-se spre Ucraina. Ministerul român al Apărării a comentat acest videoclip, spunând că echipamentele NATO nu sunt transferate la granița cu Ucraina, ci trece la „exerciții planificate”. Anterior, Ministerul român al Apărării a reacționat la situația din Transnistria. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a calificat incidentele din Transnistria drept o provocare. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă în republică. Totodată, el a menționat că România nu va trimite arme în Ucraina.
Zilele trecute, Transnistria a fost cuprinsă de un val de atacuri teroriste. Marți, 26 aprilie, un centru radio care transmitea radio rusesc a fost aruncat în aer în Republica Moldova Transnistreană. Au fost semnalate și explozii pe teritoriul unui aerodrom militar din Tiraspol. Ulterior s-a dovedit că exploziile în clădirea Ministerului Securității Statului transnistrean au fost efectuate cu lansatoare de grenade antitanc portabile.", scriu jurnaliștii de la publicația rusească Pravda.
Același subiect îl regăsim pe mai multe site-uri rusești. "România a pus ochii pe Moldova, iar Ucraina pe Transnistria.", este titlul folosit de regnum.ru. "Președintele Republicii Moldova admite unirea țării cu România, cu condiția sprijinului poporului.", scrie Komsomolskaia Pravda.
Deși, într-adevăr, Maia Sandu a făcut ieri o declarație despre acest subiect (Vezi aici declarația), publicația prezintă eronat informația, manipulând grosolan. "Faptul că România, la propunerea Statelor Unite, plănuiește să absoarbă Moldova și să apropie NATO de Rusia, au susținut experții în urmă cu câțiva ani.", scrie Komsomolskaia Pravda.
"În România, „Brigada Stryker” americană s-a apropiat de granița Moldovei: Arestovich crede că războiul va trece dincolo de granița Ucrainei.", este titlul folosit de TCH.
"Strelkov: România și NATO pregătesc în grabă Moldova de război.", scrie smi2.ru.
Astfel de articole apar pe o mulțime de site-uri rusești, unele renumite, altele mai puțin cunoscute. Jurnaliștii ruși au început să scrie atât de mult despre România în ultimele patru zile, de când au fost raportate exploziile din Transnistria.
Într-un alt articol Pravda.ru scrie că Polonia pregătește planuri de reunificare cu Ucraina de Vest.
"Statele Unite și Polonia elaborează planuri de stabilire a controlului militar-politic al Varșoviei asupra unei părți a Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Naryshkin. Biroul de presă al Serviciului de Informații Externe a explicat jurnaliștilor că prima etapă a „reunificării” ar trebui să fie intrarea armatei poloneze în regiunile de vest ale Ucrainei sub sloganul protecției împotriva „agresiunii ruse”.
„Conform informațiilor primite de Serviciul de Informații Externe al Rusiei, Washingtonul și Varșovia lucrează la planuri de stabilire a unui control militar-politic strict al Poloniei asupra „posedațiilor lor istorice” din Ucraina”, a spus Naryshkin.
Potrivit acestuia, acum administrația președintelui american Joe Biden discută cu conducerea Poloniei modalitățile viitoarei misiuni.
Șeful Serviciului de Informații Externe a subliniat: "judecând după acordurile preliminare, această misiune se va desfășura fără un mandat al Alianței Nord-Atlantice, dar orice state care doresc să facă un astfel de pas se vor putea alătura acesteia".", este articolul publicat de Pravda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu