Dezlegare la PEȘTE. Rețetă pentru cel mai bun pește, secrete din bucătărie, dar și avertismentul medicului - riscuri și recomandări

Astăzi, în Duminica Floriilor, cei care țin post au dezlegare la pește. 

Alegeri prezidentiale 2024

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Astfel, venim în întâmpinarea românilor care țin post, cu mai multe detalii cheie despre pește. 

Începem cu o REȚETĂ simplă pentru pește: 

Curăţaţi peştele, apoi tăiaţi-l felii şi adăugaţi un praf de sare. Amestecaţi puţină făină cu mălai şi treceţi peştele prin acest amestec. Puneţi o tigaie pe foc şi adăugaţi ulei. Lăsaţi-l să se încingă, apoi puteţi să prăjiţi peştele. La final, scoateţi peştele pe o farfurie pe care aţi pus un şerveţel. Acesta va absorbi uleiul. 

Separat, faceţi mujdeiul. Zdrobiţi usturoiul, adăugaţi un praf de sare şi amestecaţi. Treptat, punem câte puţin ulei. Din când în când, adăugăm un strop de apă minerală şi continuăm să amestecăm. Aproape de final, pentru a nu fi greţos, adăugăm puţină zeamă de lămâie.

Iată și câteva SECRETE din bucătărie: 

Pentru a afla dacă peştele este proaspăt, se pune într-un lighean cu apă. Peştele proaspăt cade la fund. Peştele proaspăt, de curând pescuit, are solzii netezi, lucioşi şi strâns lipiţi de corp, ochii bulbucaţi şi limpezi, branhiile de culoare roşie aprinsă, iar burta nu este umflată. 

Peştele prăjit este deosebit de gustos dacă se ţine 5-10 minute în lapte, apoi se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei foarte încins. Pentru ca peştele să nu se fărâmiţeze la prăjit, se recomandă să se săreze cu 10-15 minute înainte de a-l prăji.

Pentru ca peştele sau carnea să se rumenească bine, înainte de a se pune la prăjit, trebuie zvântate cu un şervet. 

Și încheiem cu sfatul medicului. Avertisment privind dezlegarea la pește: 

Iată avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: 

Atenție cum ”dezlegați” peștele. Riscuri și recomandări.

5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.

A. Riscuri

1. Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanşate de consumul de peşte prăjit, asociat adesea consumului de usturoi.

2. Cele mai afectate sunt în special persoanele de peste 40 de ani care au ţinut postul şi care au o patologie asociată de tip digestiv.

3. În general sunt forme clinice uşoare ce beneficiază în urgenţă de evaluare clinică, imagistică şi biologică şi terapie simptomatică aşa că, atunci când starea clinică se ameliorează, pacientele solicită externarea pentru a putea continua sărbătoare în familie.

4. Întotdeauna există şi o a doua categorie de pacienţi, cei ce consumă pe lângă peşte şi cantităţi importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat în cantități prea mari la pește.

5. Comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă.

B. Recomandări

5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:

1. Verificaţi caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peştele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurință.

a) În special în cazul peştelui proaspăt este esențială păstrarea la gheaţă şi prepararea rapidă. Dacă îl ţineți în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriţi în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renunțaţi să consumaţi peştele cu aspect ”ceţos”. Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lăsaţi păcaliţi de afirmaţiile că miroase a ”apă de mare” sau că va dispărea dupa spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşați de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşați de oase.

b) Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii străine. ”Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelor negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen.

2. Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic- mai ales dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive.

3. Nu întrerupeți medicația pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.

4. Nu utilizaţi alcoolul ca ”medicament” pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;

5. Nu neglijați simptomele digestive și nu subestimați aceste afecţiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii.

Rețineți:

1. Verificați caracteristicile oricărui produs alimentar.

2. Alegeți un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente.

3. Nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool. 

4. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!

Sursă foto pixabay

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel