Guvernul Cîțu, prin reprezentanții săi, inclusiv prin prim-ministru, nu vorbește despre taxe și sancțiuni. Asta nu înseamnă că nu există.
Taxa auto - măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează
De exemplu, taxa auto despre descrisă de către premierul Florin Cîțu ca fiind ”măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează”. Deci, e simplu, ”taxa” nu există în PNRR, după cum ne explică însuși prim-ministrul: ”Acolo nu scrie taxă, ci măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează. Am fost foarte clar şi în negocierile cu Comisia Europeană, am spus că nu sunt adeptul taxelor, nu doresc taxe, chiar dacă este vorba despre taxă de mediu. Eu cred că pozitiv putem să descurajăm oamenii să-şi cumpere maşini vechi”, conform news.ro.
Cuvântul de ordine este ”pozitiv”. Taxa se transformă într-o măsură bună, benefică pentru mediu. Și, ca să fie bine și pentru oameni, nu doar pentru mediu, premierul spune că ”dacă creşte economia, românii bogaţi îşi vor cumpăra maşini noi”.
Însă, din păcate, documentul publicat miercuri de Guvern vine să-l contrazică pe premier. Puțin, cât să se înțeleagă: ”Marile investiții din sistemul de transport, pe care le voi detalia în cele ce urmează, vor fi susținute și de reforma sistemului de taxare - taxare verde, un nou sistem de taxare a drumurilor și promovarea transportului cu zero emisii de carbon”. Și nici ministrul Ghinea nu se dezice: Vezi aici mai mult
Sancțiuni - scenarii prin care să facem indezirabilă lipsa dorinței de vaccinare
Nu e prima oară când un membru al Guvernului găsește o altă formulare pentru ceva ce ar fi putut fi cu impact negativ dacă i s-ar fi spus pe nume.
Chiar zilele acestea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, când își exprima dezacordul față de angajații din sistemul medical care nu vor să se vaccineze, spunea, despre sancțiunile ce ar putea fi impuse ”studiem anumite scenarii prin care să facem indezirabilă lipsa dorinței de vaccinare”.
”Înțeleg că nu e vorba doar de stimulente, dar și de pedepse?” a fost întrebată ministrul. ”Nu neapărat de pedepse” a răspuns Mihăilă. ”Nu m-aș duce la pedepse, dar poate că o frecvență mai mare a testării și o obligativitate a testării și o periodicitate crescută a testării personalului nevaccinat este un scenariu de abordare, dar le discutăm în aceste zile și vom vedea pe care-l vom aborda” a continuat ministrul Sănătății. Vezi aici mai mult
Concluzia: Noi, românii, obișnuim să facem haz de necaz, obișnuiți fiind cu necazul. Ar fi amuzant, însă, dacă nu ne-ar costa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News