Când vom avea în piață energie de la Iernut? Aceasta a fost întrebarea care a dus la o polemică în dezbaterea pe energie, organizată de DCMedia Group.
Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților, l-a întrebat, în cadrul dezbaterii organizate de DCMedia Group, ”Reinventarea pieței, soluție la criza energetică?”, pe directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, dacă ”ne putem uita către Iernut ca la un factor de stabilitate în sistem până la finalul anului”.
Răzvan Popescu a răspuns: ”Pot să dezvălui că, acum jumătate de oră, Romgaz a publicat raportul curent în ceea ce privește restartarea investiției de la Iernut. În ședința de aseară, Consiliul de Administrație a aprobat finalizarea procedurii de achiziție, conform legii 99, pe contractul nou de lucrări, în ceea ce privește finalizarea construcției centralei de la Iernut și a avizat contractul de tranzacție. O să anunțăm piața în cel mai scurt timp în ceea ce privește prețul și termenul de finalizare, contractul nefiind încă semnat - îl vom semna probabil în cursul zilei de mâine, cel târziu luni dimineață”.
În acel moment al dezbaterii, a intervenit Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senatul României, care a spus: ”Când e gata Iernutul? Când va livra energie electrică în sistem Iernutul, când?”. ”Termenul depinde foarte mult de aprobările corporative. Nu vă pot da un termen până la finalizarea contractului” a răspuns directorul general al Romgaz, care a mai specificat că ”termenul de finalizare va fi unul destul de scurt, pe parcursul anului 2024”.
”E o companie listată la bursă, să nu dea informații privilegiate înainte” a intervenit ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmația sa generând o reacție din partea lui Daniel Zamfir: ”Asta e informație privilegiată să știm dacă putem conta pe energia de la Iernut iarna asta?”. ”A fost o negociere foarte grea de rezolvat, a fost foarte greu la Iernut să rezolvi lucruri prost făcute, să ajungi să preiei un contract prin care nu ai niciun drept asupra a ceea ce ai plătit, că așa scria în contract și să nu vorbesc mai multe” a continuat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei mai atenționează că nu s-a încheiat criza. El subliniază că avem un război la frontieră și faptul că avem o relativă calmitate în piață nu înseamnă că și în iarna viitoare vom avea aceleași prețuri în piață. La bursa olandeză, prețul este de 40 de euro/megawatt (înainte de criză, 20-22 de euro/megawatt era un preț mare, după cum a remarcat ulterior Virgil Popescu). Prețul practicat de Romgaz este de 150 de lei, mai precizează ministrul. Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu