Dezvăluirile unui luptător din Legiunea „Libertate pentru Rusia“. Partizanii doresc declanșarea unei revolte împotriva lui Vladimir Putin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Formațiunile ruse pro-ucrainene care se luptă peste granița comună dintre cele două națiuni în război doresc ca operațiunea în curs să declanșeze o revoltă împotriva președintelui Vladimir Putin, a spus un voluntar.

Legiunea „Libertate pentru Rusia“, Batalionul Siberian și Corpul Voluntarului Rus (RDK), grupuri paramilitare de voluntari care operează sub umbrela armatei ucrainene, au lansat marți o incursiune în două direcții în regiunile Belgorod și Kursk ale Rusiei, potrivit Newsweek.

Pe fondul unor lupte aprige, Alexei Baranovsky, un voluntar al Legiunii „Libertate pentru Rusia“ care poartă indicativul „Lutik” – a declarat pentru Newsweek că luptătorii rebeli intenționează, în cele din urmă, să „mărșăluiască spre Moscova”. Scopul este „eliberarea ulterioară a Rusiei de Putin. S-ar putea să nu reușim acum, dar aceasta este misiunea noastră generală”.

Cele mai recente atacuri transfrontaliere vin în timp ce Putin se pregătește pentru alegerile prezidențiale din acest weekend, un scrutin gestionat cu grijă pe care sigur îl va câștiga. Votul va avea loc și în zonele Ucrainei ocupate de forțele Moscovei în invazia lor pe scară largă din februarie 2022. Baranovski a spus că operațiunea rebelilor a fost premeditată să se petreacă exact acum.

„S-ar putea să nu putem opri alegerile federale, dar putem perturba voturile regionale, așa că facem tot ce putem, aducând acest „aer de libertate” cel puțin în unele părți ale țării”, a explicat el, descriind scrutinul ca „cel mai recent impuls al lui Putin de a uzurpa puterea”.

Ministerul rus al Apărării a raportat că au existat atacuri ale „grupurilor teroriste ucrainene” în trei locații de-a lungul graniței și a spus că toate atacurile au fost respinse.

Realegerea lui Putin nu va fi o surpriză, dar va reprezenta o altă lovitură pentru mișcarea de opoziție a Rusiei. Kremlinul s-a folosit de războiul împotriva Ucrainei pentru a sufoca și mai mult publicul rus și societatea civilă care a manifestat orice urmă de disidență.

Încurajări pentru opozanții ruși cărora le este frică de regimul lui Vladimir Putin

Moartea liderului neoficial al opoziției, Alexei Navalnîi, în februarie, a reprezentat o evidență sumbră a sorții care îi așteaptă pe rușii îndrăzneți care se opun guvernării lui Putin.

Zhanna Nemtsova, fiica politicianului anti-Putin ucis Boris Nemtsov, a declarat pentru Newsweek la scurt timp după ce moartea lui Navalnîi a fost anunțată că activiștii rusi pro-democrație sunt „o specie pe cale de dispariție”.

Baranovsky a spus acum că unitățile rebele vor să revitalizeze opoziția internă tot mai speriată.

„Ca cetățeni ai Rusiei, am decis că vrem și noi să participăm la aceste alegeri – și acesta este modul nostru de a ne face auzite vocile”, a spus el.

„Noi votăm pentru o rezistență armată împotriva regimului Putin, pentru o revoltă, o revoluție”, a adăugat Baranovsky.

„Conducem anti-opoziţia prin exemplu, arătându-le că nu sunt singuri, arătându-le că există oameni gata să lupte, nu doar luminând cu lanternele telefoanelor spre cer [o referire la protestele „flashmob” ale grupurilor de opoziţie], ci prin arme, tunuri, grenade și vehicule blindate. Îi chemăm pe toți să ni se alăture în această luptă împotriva lui Putin.”, a continuat el.

Operațiunea în desfășurare este cea mai ambițioasă de până acum pentru luptătorii ruși loiali Kievului.

„Deși am mai avut unele operațiuni comune la Belgorod, astăzi am format pentru prima dată un front cu adevărat unit”, a spus Baranovsky, referindu-se la coordonarea Legiunii cu celelalte două regimente.

„În aceasta, arătăm și opoziției ruse fragmentate că este posibil să se unească. De fapt, noi suntem adevărata opoziție rusă”, a specificat el.

„Marcăm o nouă piatră de hotar pentru mișcarea de rezistență și în următoarele luni vom continua să stabilim obiective mai complexe pentru misiunile noastre, așa că sperăm că într-o zi vom ajunge la cel principal – distrugerea lui Putin și a regimului său”, a mai precizat Baranovsky.

În Federația Rusă au mai existat astfel de incursiuni ale grupurilor de partizani

Incursiunile din această săptămână nu sunt primele. Mai multe atacuri anterioare au forțat evacuarea a mii de ruși din regiunea de graniță și trimiterea de întăriri militare.

„Căile lor nu sunt deosebit de surprinzătoare pentru noi”, a spus Baranovsky.

„Am văzut metodele lor obscure de „asalt de carne” în Bahmut și Avdiivka. Este singura strategie militară pe care o au, așa că dacă poți folosi ceva ingeniozitate și planificare, îi poți lua prin surprindere.

Cealaltă strategie a lor este să tragă fără discernământ în speranța unei lovituri norocoase. Aceasta include zonele civile: nu au cruțat niciun civil în Ucraina, iar acum nu cruță nici ruși”, a mai zis el.

„Așadar, dacă ei cred că trupele noastre sunt situate într-un sat din Belgorod, vor începe să tragă în noi cu lansatoare de grenade și artilerie, chiar și după ce vom fi plecați de acolo. Este o strategie mortală a unei armate de ucigași

Principalul nostru criteriu de succes este reducerea la minimum a pierderilor din partea noastră”, a spus Baranovsky.

„Nu suntem carnea de tun a lui Putin, prețuim viața fiecărui luptător, așa că toate operațiunile sunt planificate și executate foarte temeinic. Spre deosebire de ceea ce spun canalele ruse de Telegram, până acum, nu am suferit nicio pierdere în această ieșire”, a conchis militarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel