Dezvoltarea jocurilor video, nouă materie introdusă în școlile din România. Vi se pare o decizie bună?

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Începând cu anul școlar 2025-2026, liceenii din România vor avea oportunitatea de a studia disciplina opțională „Dezvoltarea jocurilor video”. Această măsură, publicată recent în Monitorul Oficial, va fi disponibilă pentru elevii din toate specializările și profilele liceale, oferind o oră de curs pe săptămână, desfășurată în laboratoare de informatică echipate corespunzător.

Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat acest subiect.

„Apare o nouă materie pentru elevii de liceu din România! Și nu, nu e educația pentru sănătate. Disciplina „Dezvoltarea jocurilor video” va intra în programă în anul școlar 2025-2026 prin Ordinul nr. 7.233/2024. În locul noțiunilor de prim ajutor care pot salva o viață tinerii vor avea o nouă materie care îi va face de dependenți de jocurile video, mai mult decât sunt acum.

Proiectul meu de lege ce oferă cunoștințe, deprinderi și abilități pentru un stil de viață sănătos și intervenții în situații de urgență (un capitol în plus la orele de biologie cu materie elaborată de Ministerul Sănății și cel al Educației) e din nou blocat de nepăsarea și interesele celor care ne conduc. Dumneavoastră ce materie ați alege pentru copilul dumneavoastră: jocurile video sau educația pentru sănătate? Aștept răspunsul dumneavoastră”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Disciplina „Dezvoltarea jocurilor video“ este o disciplină școlară de tip opțional integrat, fiind inclusă în oferta națională pentru învățământul liceal, pentru un buget de timp de o oră/săptămână, pe durata unui an școlar.

Disciplina se adresează elevilor de la toate filierele, profilurile și specializările. Studiul disciplinei poate începe în oricare dintre clasele de liceu și necesită competențe inițiale minime de programare, formate pe parcursul ciclului gimnazial. Studiul disciplinei „Dezvoltarea jocurilor video“ se desfășoară cu întregul colectiv de elevi, într-un laborator de informatică în care există un număr corespunzător de stații de lucru, cu dotări care să permită formarea competențelor din programă pe baza conținuturilor corespunzătoare.

Disciplina are în vedere inițierea elevilor în toate etapele de dezvoltare a jocurilor, de la proiectare până la publicare, utilizând limbajul de specialitate. Ea permite implicarea elevilor în activități similare cu ale profesioniștilor din domeniu, realizate pe grupe, elevii asumându-și rolurile specifice dintr-o echipă de dezvoltare a unui joc și conștientizând valoarea muncii în echipă. Dezvoltarea jocurilor implică abordarea învățării interdisciplinare, integrate, prin rolurile care includ povestire/narațiune, design grafic, animație, inginerie de sunet, management de proiect, utilizarea noțiunilor din matematică și științe pentru modelarea acțiunilor și reacțiilor personajelor în diverse situații, selectarea și aplicarea metodelor adecvate de proiectare, dar și conceperea algoritmilor și implementarea acestora în limbaj de programare, alegerea și utilizarea celor mai potrivite instrumente tehnologice pentru dezvoltare și implementare.

Majoritatea copiilor, dar și a adulților din întreaga lume au utilizat jocuri video pentru a învăța sau pentru recreere, iar această disciplină le permite elevilor să înțeleagă mecanismele care stau la baza funcționării acestor jocuri și, în general, ale aplicațiilor digitale pe care le utilizează, precum și să dezvolte propriile aplicații de acest tip.

În România, dar și în alte țări, industria de dezvoltare a jocurilor ocupă un rol important pe piața muncii, iar programa școlară a disciplinei „Dezvoltarea jocurilor video“ răspunde nevoilor de alfabetizare digitală din perspectiva noilor cerințe socioprofesionale, printr-un curriculum relevant, vizând formarea unui set de competențe digitale pe care absolvenții învățământului liceal să le poată valorifica în viața activă. De asemenea, disciplina valorifică creativitatea și curiozitatea elevilor, oferindu-le șansa de a dobândi experiență inițială pentru un domeniu extrem de atractiv în rândul tinerilor. Nu în ultimul rând, disciplina „Dezvoltarea jocurilor video“ contribuie la dezvoltarea abilităților secolului XXI, necesare pentru a reuși în era informațională, cum ar fi gândirea critică, gândirea creativă, capacitatea de a colabora și de a comunica eficient, flexibilitatea, se arată în Ordinul nr. 7.233/2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel