Cele patru centre pentru copiii cu dizabilități din Târgu Mureș nu aveau licențe de funcționare, iar pentru acest lucru DGASPC Mureș primit o amendă în valoare de 320.000 de lei. Protecția Copilului a fost amendată și de DSP.
Citește și: ”Centrele groazei” din Mureș, fără licențe de funcționare, amendă usturătoare
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș a fost amendată de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș, pentru expirarea licențelor la cele patru centre pentru îngrijirea copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș, fiind cea mai mare amendă dată vreunei autorități din județ, în valoare de 320.000 de lei, însă a afirmat că aceasta ar putea fi contestată.
”Da, într-adevăr, instituția a fost amendată suma de 320.000 lei. Pe lângă această amendă sunt și câteva recomandări care trebuie îndeplinite, iar în general terenul acestor recomandări de ducere la îndeplinire, de executare, este de 30 de zile. În legătură cu amenda, se analizează posibilitatea contestării acesteia, pentru că este un drept legal al contravenientului, adică a instituției noastre”, a declarat presei, marți, purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureș, Doru Constantin.
În privința măsurii de închidere a celor patru centre, în care sunt îngrijiți 63 de copii cu dizabilități, așa cum susțin surse din AJPIS Mureș, reprezentantul DGASPC Mureș a spus că nu se pune problema mutării acestor copii, ”vor rămâne în centrele în care se află acum”.
Directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș, Viorel-Cristian Răduț, a afirmat că a aplicat o amendă în valoare de 320.000 lei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, pentru expirarea licențelor la cele patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș, aceasta fiind cea mai mare amendă acordată vreodată vreunei autorități din județ.
Președintele Consiliului de Monitorizare, Emanuel Gabriel Botnariu, a declarat presei, marți, că în urma vizitei inopinate, de sâmbătă, efectuată la cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș, împreună cu reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, angajații DGASPC Mureș ar fi mințit în legătură cu demersurile de reînnoire a licenței de funcționare.
”Un lucru foarte grav pe care l-am găsit, lipsa licențelor de funcționare la toate cele patru centre, licență de funcționare care a expirat undeva în data de 2 decembrie și nu a mai fost din nou cerută ca să aibă prelungirea acestui act.
În momentul în care au fost întrebați, ni s-a spus că AJPIS urmează să le dea această prelungire, pentru că DGASPC a depus actele necesare de prelungire acestei licențe, dar fiind începutul lunii ianuarie, fiind sfârșit de an ș.a.m.d. nu reușise să le elibereze. Toate bune și frumoase, dar AJPIS-ul când a venit, i-a pus în fața faptului împlinit pe cei de acolo și le-a spus că nu au depus nici măcar o hârtie în acest sens și de asta a fost aplicată o amendă, am înțeles, ieri, de către AJPS”, a arătat Emanuel Gabriel Botnariu, notează Agerpres.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș a anunțat, marți, că a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 60.000 de lei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, în urma controalelor declanșate la sesizarea inspectorilor Consiliului de Monitorizare și ai reprezentanților Centrului de Resurse Juridice, care au semnalat ”probleme grave” la cele patru centre rezidențiale pentru copii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș.
”Principalele neconformități au fost: nu există circuite conforme pentru activitățile de alimentație și spălătorie în aceste unități; unele piese de mobilier degradate, învechite, uzate, agregate frigorifice necurățate și dezinfectate; există spații cu infiltrații, mucegai și paviment degradat, nelavabile; dezinfectante de suprafețe și mâini expirat. Măsuri dispuse: suspendarea activității de spălătorie, la cele 4 centre și de alimentație colectivă la trei centre. Sancțiuni contravenționale în valoare de 60.000 lei. Recomandări cu termen imediat și pe termen scurt, 30 zile”, a arătat Direcția de Sănătate Publică, într-un comunicat de presă, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci