Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vine cu informaţii despre atacurile cibernetice dejucate în cursul acestui an.
“Având în vedere mutațiile generate de pandemia de COVID-19 în sfera infracționalității și a amenințărilor la adresa securității naționale, DGPI a întreprins eforturi susținute pentru asigurarea protejării infrastructurii IT&C a MAI împotriva creșterii semnificative a numărului de atacuri cibernetice la nivel național și european.
Astfel, în primele 9 luni ale anului 2021, structura CERT-INT din cadrul DGPI a colectat și corelat peste 10.402.871.106 de evenimente, din care au fost extrase și evaluate peste 8.316 de alerte de securitate, comparativ cu primele 9 luni ale anului 2020 când au fost colectate și corelate peste 1.730.000.000 de evenimente, din care au fost extrase și evaluate peste 10.000 de alerte de securitate.
În contextul accentuării riscurilor pe palierul securității cibernetice, DGPI a derulat activități intense prin intermediul structurii CERT-INT pentru creșterea rezilienței sistemelor IT&C ale MAI, dezvoltarea culturii de securitate a personalului, dar și de detecție și investigare rapidă a agresiunilor de tip cibernetic”, precizează reprezentanții Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Statele Unite au anunţat joi că oferă o recompensă de zece milioane de dolari pentru orice informaţie care ajută la depistarea liderilor grupului de hackeri specializaţi în atacuri ransomware DarkSide, transmite AFP.
Washingtonul a acuzat acest grup de hackeri din Rusia că se află în spatele atacului online care a paralizat Colonial Pipeline, cea mai mare reţea de conducte de produse rafinate din Statele Unite, în urmă cu câteva luni.
Atacurile de tip ransomware exploatează găurile de securitate ale unei companii sau ale unui individ pentru a cripta şi a bloca sistemele sale computerizate, solicitând ulterior o răscumpărare pentru a le debloca.
Compus, potrivit experţilor, din infractori cibernetici experimentaţi, DarkSide fură date confidenţiale de la companii adesea cu sediul în ţări occidentale şi cer o răscumpărare pentru a le înapoia.
"Prin oferirea acestei recompense, Statele Unite îşi demonstrează angajamentul de a împiedica exploatarea victimelor ransomware din întreaga lume de către infractorii cibernetici", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.
Washingtonul a oferit, de asemenea, cinci milioane de dolari pentru orice informaţie care contribuie la arestarea sau acuzarea, în orice ţară, a oricărei persoane care încearcă să participe la un atac alături de DarkSide.
Criminalitatea cibernetică este o activitate în creştere. Conform unor noi date publicate în luna octombrie, în prima jumătate a anului 2021 au fost raportate autorităţilor americane plăţi în valoare de 590 de milioane de dolari legate de ransomware. Cu 42% mai mult decât suma făcută publică de instituţiile financiare americane pentru întreg anul 2020, potrivit raportului Trezoreriei, existând indicatori serioşi conform cărora costul real ar putea fi de miliarde.
Companiile şi instituţiile se confruntă cu presiuni mari atât pentru a plăti deblocarea datelor, dar şi pentru a nu dezvălui astfel de atacuri clienţilor şi autorităţilor care au emis avertismente severe împotriva plătirii infractorilor, transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News