O echipă de oameni de ştiinţă din Suedia şi Finlanda a anunţat că a identificat cinci tipuri diferite de diabet, relatează vineri Press Association şi AFP.
Studiul a identificat cinci grupuri distincte de persoane cu diabet, fiecare prezentând caracteristici şi riscuri de a dezvolta complicaţii semnificativ diferite.
Diabetul este clasificat în prezent în două categorii principale, tipul 1 şi tipul 2.
Echipa de cercetători susţine că descoperirea făcută poate conduce la aplicarea unor tratamente personalizate, deoarece fiecare subtip de diabet necesită o altă abordare, şi poate contribui la identificarea persoanelor cu risc crescut de complicaţii la momentul stabilirii diagnosticului.
De asemenea, în cadrul cercetării, specialiştii au identificat tipuri distincte de microbiom (flora intestinală) - ecosistemul bacterian din tractul nostru digestiv - care pot reacţiona în mod diferit la aceleaşi medicamente ce pot deveni astfel, în unele cazuri, mai puţin eficiente.
Riscurile, diferențiate în funcție de tipul diabetului
Studiul, publicat în jurnalul The Lancet Diabetes and Endocrinology, a descoperit că grupul 3 prezenta cea mai puternică rezistenţă la insulină, iar persoanele respective aveau un risc semnificativ mai mare de nefropatie diabetică în comparaţie cu subiecţii din grupele 4 şi 5.
Grupul 2 prezintă cel mai mare risc de retinopatie diabetică, o problemă de sănătate care cauzează orbire, se arată în studiu.
Pentru acest studiu au fost analizate date prelevate de la pacienţi din Suedia recent diagnosticaţi cu diabet, incluşi în cohorta proiectului All New Diabetics in Scania (ANDIS).
Descoperire majoră
Această nouă substratificare ar putea contribui la personalizarea tratamentelor şi la aplicarea precoce a acestora în cazul pacienţilor cu cel mai mare risc, de aceea reprezintă un prim pas către medicina de precizie în diabet, au notat cercetătorii.
Acesta este primul pas către tratamentul personalizat al diabetului, a subliniat la rândul său Leif Groop, endocrinolog în cadrul Univesităţii Lund din Suedia, unul dintre principalii autori ai cercetării. Acesta a adăugat că noua clasificare reprezintă o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte modul de abordare a acestei boli.
La nivel mondial, circa 420 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet. Conform estimărilor Federaţiei Internaţionale de Diabet, această cifră ar putea ajunge la 629 de milioane până în anul 2045.
Diabetul de tipul 2 este o afecţiune care se poate manifesta pe toată durata vieţii, fiind caracterizată prin creşterea excesivă a glicemiei. Apariţia sa este asociată cu o alimentaţie nesănătoasă, obezitatea şi un stil de viaţă sedentar.
Diabetul de tip 1 este o boală mai puţin frecventă în comparaţie cu cel de tip 2, care se manifestă pe toată durata vieţii şi este, în general, depistată în copilărie. Circa 10% dintre persoanele cu diabet sunt diagnosticate cu tipul 1 al bolii. Această afecţiune se dezvoltă atunci când organismul nu mai poate produce hormonul numit insulină, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu