Diabetul a devenit o boală extrem de comună și apare și la vârste foarte tinere.
Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, majoritatea cazurilor având legătură cu stilul modern de viață, ce implică obezitate, sedentarism și alimentație dezechilibrată. În țara noastră, aproape 2 milioane de persoane au această boală, iar peste 3 milioane au prediabet, o stare care precede instalarea afecțiunii în următorii 10 ani, în cazul în care nu se intervine în schimbarea stilului de viaţă.
Adoptarea unui stil de viață sănătos poate întotdeauna să facă diferența. Așadar, este foarte important să avem un program riguros al meselor, să evităm sedentarismul, să avem un aport scăzut de dulciuri, grăsimi și carne. Putem astfel să ne protejăm organismul de boli cardiovasculare și metabolice.
Dacă deja există un diagnostic stabilit de diabet zaharat sau boală cardiacă, nu este târziu pentru a pune în practică măsuri de stopare a evoluției bolii existente și de evitare a altor complicații suplimentare. Trebuie, în consecință, să respectăm indicațiile medicilor, să monitorizăm parametri esențiali la domiciliu și să ținem cont de toate recomandările privind stilul de viață.
Conform ghidurilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) dozarea glicemiei serice (glucozei) trebuie să fie prima opțiune a medicului în diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat. Valorile care reprezintă semnalul de alarmă sunt >=110 mg/dL sau valoarea glicemiei >=140 mg/dL la 2 ore după administrarea a 75g glucoză (în cadrul testului de toleranță la glucoză). Aceste valori trebuie confirmate prin repetarea testării în zile diferite.
Un celebru medic a spus cum s-a stabilit 110 ca limită maximă admisă prin intervenția... politicienilor.
„Voi sunteți nebuni?! Cum vreți voi ca jumătate din populația SUA să aibă diabet?! Păi intră în faliment toată industria asigurărilor”, au zis politicienii la acel moment, conform Radio DC News.
Și uite așa s-a stabilit o anumită valoare a glicemiei ca maximă admisă. Cu toate acestea, unii medici atrag atenția asupra altei valori care ar trebui să tragă un semnal de alarmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu