Aproximativ două milioane de români au diabet. Este o boală care nu iartă tinerețea și pofta de viață, ci-i pune frână, dar nici bătrânețea și chinul singurătății, ci amărăște anii bătrâneții. Cei care nu au informații despre boală spun adesea că ”poate fi dusă pe picioare toată viața”. Chiar și când picioarele sunt amputate? Pare o întrebare cruntă, dar este o palmă a realității.
Statisticile par chiar sarcastice și stârnesc revolta mai ales a celor care suferă de această boală cruntă. Parcă diabetul râde de viață. Nu cifrele în sine, ale specialiștilor, sunt cele care stârnesc sentimente contradictorii, ci realitatea din spatele acestor cifre.
Cât timp am scris rândurile de mai sus, două picioare au fost amputate. Pentru că statistica... spune că la fiecare 20 de secunde un picior este amputat din cauza diabetului.
Este o cauză dincolo de puterea noastră. Nu este amputat piciorul din cauza neglijenței, vitezei, vreunui accident, ci din cauza unei boli care nu vrea să ierte. Și unde mai pui ce spuneam anterior că mulți spun că ”diabetul e o boală ce poate fi dusă pe picioare”. E, în realitate, o vorbă veche ce se atribuie oricărei boli care nu este mortală.
Cifrele nu se opresc aici: Până la 70% din totalul amputaţiilor membrelor inferioare se realizează în rândul persoanelor cu diabet.
Oare doar mie mi se pare acest procent uriaș?
Statisticile continuă: Riscul de deces la 5 ani, al unui pacient cu un ulcer plantar, este de 2.5 ori mai mare decât riscul unui pacient cu diabet care nu are un ulcer plantar.
14 amputații pe zi, în România
Conform specialiştilor, în România, aproape la fiecare oră, are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi!
Studiile mai arată că-n urma unei amputații majore, 50% dintre pacienți vor avea o amputație la celălalt picior în următorii doi ani.
Se poate duce pe picioare diabetul? Este o realitate cruntă a unei boli pe care mulți o ignorăm până când o depistăm.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News