Cercetătorii americani au dezvoltat o pastilă cu insulină, capabilă să reziste în timpul digestiei, astfel încât să ajungă integral în sânge. O descoperire încurajatoare pentru diabeticii care sunt obligați să-și facă injecții cu insulină în fiecare zi.
În cazul persoanelor cu diabet de tip 1, corpul nu produce suficientă insulină - hormonul responsabil cu reglarea nivelului de zahăr în sânge. Pentru a compensa acest deficit, diabeticii sunt obligați să își verifice de mai multe ori pe zi nivelul glicemiei și să-și facă injecții cu insulină. Este un tratament destul de greu de suportat pentru majoritatea pacienților. De aceea, cercetătorii caută noi soluții care să înlocuiască injecțiile cu insulină. Iată că, recent, o echipă de la Universitatea Harvard a pus la punct o pastilă capabilă să elibereze în sânge insulină depășind obstacolele din timpul digestiei. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetătorii au dezvoltat un lichid numit „ionic”, compus din colină și acid geranic, capabil să transporte insulina. Acest lichid este plasat într-o capsulă rezistentă la acizii gastrici. Capsula se deschide abia când ajunge în intestinul subțire, de unde insulina este absorbită în sânge.
Controlul glicemiei timp de 12 ore
Acestă capsulă a fost testată deocamdată doar pe șoareci. Având o doză mică de insulină (3-10 unități/kg), medicamentul a reușit să țină sub control glicemia pe o perioadă lungă (până la 12 ore).
Pe de altă parte, capsula își păstrează stabilitatea timp de 2 luni la temperatură ambiantă și 4 luni la frigider. Or, soluțiile injectabile se păstrează doar câteva săptămâni.
Pastila cu insulină urmează a fi testată în cadrul unor studii clinice înainte de a fi comercializată pe piața farmaceutică. Deocamdată, niciun tratament de acest gen nu este disponibil, deși numeroase echipe de cercetare lucrează la un astfel de proiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu