Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, este acuzat în Evenimentul Zilei că a prezentat după întâlnirea sa cu omologul olandez Frans Timmermans, o poziție a celui din urmă care nu există. Ministrul a spus că Olanda nu mai condiționează intrarea României în Schengen de raportul MCV. EvZ îl contrazice și prezintă un comunicat al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, care arată că ”Olanda nu a luat încă nicio decizie cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen.” MAE susține poziția anunțată de ministru, trimițân DeCe News un comunicat în care se arată că Guvernul de la Haga nu leagă intrarea țării noastre în Schengen de MCV, dovada făcând-o programul de guvernare olandez pe 2012. Consilierul lui Traian Băsescu, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, are o poziție apropiată de cea a lui Corlățean.
MAE ne-a transmis dovada deciziei Olandei de a renunța la condiționarea Schengen-MCV. Acest lucru, susțin experții MAE, se reflectă în mod clar din comparația programelor de guvernare din 2010, respectiv 2012. ”Comunicatul MAE a avut în vedere faptul că, în mod efectiv, faţă de programul Guvernului Rutte 1, în programul Guvernului Rutte 2 nu se mai regăseşte condiţionarea MCV – Schengen. Acest lucru a fost confirmat în discuţiile purtate de ministrul afacerilor externe cu partenerii olandezi şi reprezintă o decizie politică importantă a noii coaliţii de guvernare de la Haga, un pas important înainte din punctul de vedere al intereselor României”, aratăministerul de Externe.
Ce spun cele două documente:
1. Programul de Guvernare al Olandei 2010: - ”Dacă cele două rapoarte (MCV pentru Românioa și Bulgaria) nu îndeplinesc criteriile stabilite, Olanda nu va sprijini accesul României și Bulgariei la Schengen și abolirea controlului granițelor în UE, iar Bulgaria și România nu vor fi primite în Schengen. Pentru români și bulgari interdicția românilor pe piața muncii olandeze rămâne valabilă până la 1 ianuarie 2014, dacă circumstanțele nu se schimbă”
2. Programul de Guvernare al Olandei 2012 - ”De la 1 ianuarie 2014 restricțiile cu privire la limitarea accesului muncitorilor din Bulgaria și România pe piața muncii vor fi ridicate”.
Diaconescu: poziția ministrului Timmermans, o posibilă ”încurajare”
Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, a declarat pentru DeCe News că Olanda trebuie să respecte procedura standard, care presupune trimiterea unei propuneri către Parlamentul olandez, propunere ce are rol consultativ.
“Este foarte posibil ca ministrul de Externe al Olandei să fie disponibil față de România și să transmită un mesaj încurajator. Dar Olanda trebuie să respecte procedura: MAE și Ministerul Afacerilor Europene transmit o propunere parlamentului olandez. Această propunere este importantă, dar nu obligatorie, decizia finală aparține parlamentului. Cele două atitudini pot să coexiste, dar nu înseamnă neapărat că se concretizează”.
România nu ar trebui să preseze pentru un vot în Consiliul JAI
Cel mai bine pentru România ar fi ca la următorul Consiliu JAI să nu se preseze pentru un vot, pentru că acesta ar polariza și poziția altor state care nu au luat o decizie tranșantă, crede Diaconescu. ”Dacă s-ar vota, acesta ar putea fi un vot de blocaj și riscăm să reluăm tot procesul, nu se poate pune problema să vedem cine e cu noi și cine e împotriva noastră. Ar trebui evitat acest teribilism pentru că votul nu se impune. Această situație se rezolvă prin dialog politic, nu prin reacții populiste și fără a ridica miza în țară mai mult decât este cazul. Trebuie să existe un mandat al Guvernului României pentru colaborare, pentru clarificare lucrurilor din MCV, conștientizarea problemelor pe care le avem și asumarea acestora, dar și angajamentul că vom duce lucrurile până la capăt”, a declarat Cristian Diaconescu pentru DeCe News.
Programele coaliției de Guvernare de la Haga din 2010 și 2012 pot fi consultate AICI și AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu