Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, afirmă, într-un interviu pentru RFI, că este "foarte bine" că există "contestări" şi "nervozităţi" la Consiliul Superior al Magistraturii şi că CSM-ul "enervează".
Fost ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, declară că "nu putem discuta de o situaţie specială (la CSM). Este o instituţie care din punct de vedere legal încă din anul 2004 şi din punct de vedere moral, politic, are drepturi şi obligaţii faţă de reprezentarea autorităţii judecătoreşti şi în general a sistemului judiciar românesc. Deci din acest punct de vedere, independenţa sa este o noţiune care în opinia mea trebuie respectată. Faptul că-şi organizează alegeri, îşi desemnează proprii reprezentanţi reprezintă o condiţie legală şi din acest punct de vedere, într-un fel astăzi mă bucur. În 2004 eram ministrul Justiţiei, am transmis responsabilităţi Ministerului Justiţiei şi ale ministrului, în special, către această instituţie, sperând că nu numai din punct de vedere instituţional, dar şi al constituirii sale, CSM va reprezenta un vector de echilibru şi de management cât se poate de corespunzător".
Întrebat dacă în opinia sa contează că CSM este condus de un procuror, Cristian Diaconescu a răspuns: "În mod normal, nu. Sunt magistraţi cu toţii. Ar trebui să ieşim din această logică a jocului mic, cine pe cine numeşte, cine este prieten cu cine!".
Consilierul prezidenţial apreciază că "trebuie să abordăm această problemă a stabilirii noii conduceri, în funcţie de mesajul pe care-l proiectăm în exterior (...). Discuţii vor fi, indiferent de faptul că aceste semnale apar câteodată numai pentru un anume gen de contestare care este artificială şi care nu are drept menire decât să activeze un anume gen de joc. De ce nu cere şi astăzi Asociaţia Magistraţilor ministrului Justiţiei, de exemplu, să transfere bugetele, bugetul ministerului, bugetul în general al sistemului judiciar, la instanţele de judecată? Este exact ce mi se cerea în 2004, când eram ministrul Justiţiei, inclusiv de către doamna Pivniceru. Deci această temă nu mai figurează pe ordinea de zi a solicitărilor, deoarece este o temă interesantă, ar putea fi discutată, sigur, care pune administraţia şi Guvernul într-o poziţie destul de complicată. Dar m-am referit la acest exemplu tocmai pentru a arăta că de multe ori, nu toate pretenţiile care vin din afara CSM sunt chiar legate de buna funcţionare a acestuia", a mai declarat consilierul prezidențial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu