EXCLUSIV  Diagnosticarea autismului virtual. Marius Zamfir: Acesta este protocolul. Doar ritmul acesta de recuperare ne poate spune

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Marius Zamfir, psiholog clinician, a vorbit despre modul în care se pune diagnosticul de autism virtual în rândul copiilor.

Marius Zamfir, psiholog clinician, specialist microbiomul uman, președintele Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului, a vorbit,  în cadrul emisiunii Părinți Prezenți de la DC News TV, DC News și Părinți și Pitici, despre cauzele care stau la baza autismului virtual și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a scăpa de acest tip de autism, destul de frecvent în rândul copiilor care sunt expuși la ecrane și tehnologie de la vârste tot mai fragede.

”Am avut cazuri în care părintele spune că: Am adus bebelușul din maternitate, am luat un suport de tabletă și  din momentul acela, non-stop, la baie, la masă, copilul a stat cu fața într-un ecran.

Aici aș putea spune clar, cunoscând modul, genetica, neuro-fiziologia dezvoltării unui copil, pot spune clar că asta poate fi clar una dintre cauze. Cu toate că niciodată nu o să putem dovedi. Exact ca în întrebarea: Cine a fost înainte, oul și găina?

Dacă cel mic a stat și la ecrane, dar avea dinainte, de fapt, autism? Noi nu avem în momentul acesta niciun instrument medical prin care să confirmăm diagnosticul de autism.

Până la urmă, dacă el nu mai are comportament, înseamnă că nu mai are tulburarea respectivă, atât timp cât ea se diagnostichează doar prin observația clinică și înregistrarea unor comportamente.

În autismul virtual, clar avem un consum mare de ecrane, îl eliminăm, facem o evaluare inițială. Acesta este protocolul. Începem terapia și doar ritmul acesta de recuperare ne poate spune.

Studiul meu a concluzionat  că la copiii care au un ritm de recuperare de 4-5 ori mai rapid și coeficiență de 4-5 ori mai bună decât în autismul clasic înseamnă că a fost această formă.

Înseamnă că am găsit trigger-ul, l-am eliminat și am început terapia. Poate că mai sunt și alte cauze, dar acolo cauza nu este atât de gravă. Și, încet-încet, putem să o ameliorăm și putem să aducem copilul la un nivel de funcționalitate destul de bun”, a explicat Marius Zamfir, psiholog clinician.

Citește și: ”Multă lume nu a înțeles cu adevărat ce înseamnă autismul virtual”. Psihologul care a inventat termenul explică: De asta e important să găsim cauza

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel