DIALIZĂ FĂRĂ APARAT: O invenţie românească de zece ori mai ieftină decât tratamentul clasic, îşi caută sponsor

În urmă cu un an, o invenţie a  medicilor de la Spitalul  „Sf. Ioan“ din Capitală, a fost  premiată cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva, prin care pentru dializă este folosit propriul organism (peritoneul) în locul aparatului. Invenţia îşi caută încă sponsorii, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori.

Metoda numită peritoneofiltrarea, a fost realizată de  profesorul Alexandru Ciocalteu, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă.

„În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul“, a declarat, luni, pentru Mediafax, profesor doctor Alexandru Ciocâlteu.

De fapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce „urină prin stoarcerea sângelui din vasele peritoneului“. Medicii folosesc chirurgia laparoscopică pentru a produce hipertensiune în vasele din peritoneu care elimină urina fiziologic prin vezica urinară. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic două microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celălalt pentru a elimina lichidul prin vezică.

---

Premii fără dovezi. Senzorul pentru detectarea cancerului, un fâs. În capcană a căzut și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică

---

„Nu am crezut că această invenţie care ar reduce preţurile de zece ori va aştepta aproape un an sponsori pentru a începe studiile. Poate că invenţia deranjează o afacere mondială de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scăderea preţurilor de zece ori. O invenţie premiată cu aur la Geneva, dar faţă de care marile companii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă nu arată interes deosebit. Este soarta multor invenţii excepţionale ale cercetătorilor români“, a spus profesorul Ciocâlteu.

Potrivit acestuia, recent, un inginer român, Florin Nuţă, de la General Turbo SA, a oferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilor experimentale. În echipa medicală constituită în acest scop, profesorul Alexandru Ciocâlteu a cooptat un gastroenterolog, conferenţiar doctor Ion Dina, doi chirurgi, Mircea Litescu şi Rubin Munteanu, un urolog, Victor Cauni, şi un specialist de la Catedra de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară, profesor doctor Alin Bartoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel