Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a subliniat joi că sistemul de sănătate trebuie să se concentreze asupra celor care au nevoie "reală" de servicii medicale.
"Avem nevoie de politici axate pe prevenţie, avem nevoie de parteneriat la nivelul tuturor stakeholderilor. Adică trebuie să aplicăm şi nu să menţinem la nivel declarativ noţiunea de sănătate în toate politicile. Trebuie să ne focusăm pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Cred că aceasta este esenţa conceptului de acoperire universală cu servicii. Trebuie să ne concentrăm pe acoperirea cu servicii. Haideţi să ne concentrăm pe cei mai afectaţi, pe cei care au nevoie reală de serviciile medicale şi haideţi să colaborăm", a afirmat Diana Păun, care a participat la cea de a VII-a ediţie a Aspen Healthcare Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Carmen Mihălcescu a precizat că sănătatea reprezintă "o chestiune de urgenţă dar şi de exigenţă" şi tocmai de acea nu poate fi tratată "în mod izolat", ci trebuie privită într-un context mai larg al unui complex de factori.
"Cred că pentru România şi pentru noi toţi cel mai important lucru este să trecem de la starea de urgenţă la starea de exigenţă, de la ideea de a elimina suferinţa la aceea de a genera bunăstare şi sănătate. Urgenţa a fost şi este co-substanţială sistemului de sănătate. Urgenţa are ca obiectiv tratarea suferinţei, iar după cum bine ştiţi suferinţa nu are unitate de măsură şi nici grad de comparaţie. Ea este în sine şi se manifestă fără discriminare. Este astăzi la baza preocupării unui sistem centrat pe urgenţă. Sistemul de sănătate şi cei care lucrează în cadrul lui sunt cei care intră în contact cel mai direct şi profund cu tot ceea ce înseamnă suferinţa umană şi îşi dedicată toate eforturile pentru tratarea ei şi pentru asta nu putem să le fim decât recunoscători. Cred că este momentul ca sistemul românesc de sănătate să treacă de la această paradigmă centrată pe urgenţă în tratarea suferinţei la exigenţa de a oferi românilor sănătate şi bunăstare. Nu numai o creştere a speranţei de viaţă la naştere, ci o viaţă activă şi mulţumitoare este criteriul fundamental de performanţă", a susţinut Mihălcescu.
Şi vicepreşedintele Camerei Marilen Pirtea a vorbit despre cele două priorităţi naţionale - educaţia şi sănătatea, dar a subliniat că acestea "ar trebui tratate într-adevăr cu prioritate şi sustenabilitate".
"Un popor educat cu siguranţă va şti să aibă grijă de sănătatea sa şi să prevină multe dintre efectele din acest domeniu al sănătăţii. (...) Există două clişee (...) dacă discutăm de Educaţie spunem că avem un învăţământ axat pe student sau pe elev şi un sistem al Sănătăţii axat pe pacient. Personal nu cred că este adevărat. Eu cred că avem două sisteme axate pe ele însele. Sistemul de sănătate este axat pe el, sistemul de educaţie este axat pe el. (...) Această paradigmă trebuie schimbată şi nu putem face asta decât împreună", a arătat Pirtea. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu