Senatoarea Diana Șoșoacă pare surprinsă că o taxează Ucraina după ce a propus anexarea unor teritorii din țara vecină.
Printr-o inițiativă legislativă, senatoarea Diana Șoșoacă a propus anexarea unor teritorii aflate în Ucraina. Prin inițiativa sa, senatoarea Diana Șoșoacă propune ”denunțarea Tratatul de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997. Prin denunțarea Tratatului, Diana Șoșoacă cere ca România să anexeze teritoriile aflate cândva în componența României interbelice, proces ce ar putea fi posibil doar printr-o declarație de război din partea României.
La articolul 3 din proiectul său de modificare a Legii 129/1997, Diana Șoșoacă scrie clar, negru pe alb: ”România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”.
Vezi aici cum și-a argumentat inițiativa legislativă
În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a transmis vineri că Ministerul de Externe ”inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.
”Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România. MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a scris pe Facebook Oleg Nikolenko.
Diana Șoșoacă nu s-a lăsat mai prejos și a reacționat spunând că ”Prin acest atac mârșav la adresa mea, Ucraina își dovedește caracterul de stat abuziv”. Mai mult, ea este cea care se simte amenințată: ”Prin această amenințare pe care Ucraina o face la adresa mea, devin de fapt solidară cu minoritatea română din Ucraina care este tratată de Kiev tot ca o amenințare la adresa statului ucrainean, motiv pentru care este desființată sistematic și programatic într-un proces de epurare etnică și de ucrainizare forțată care amintește de Germania nazistă. Cum își permite Ucraina să amenințe un senator al statului român pentru o propunere legislativă? De când decide Ucraina ce se întâmplă în Parlamentul României? Este România un stat ocupat de Ucraina și noi nu am aflat? Da, este adevărat că Ucraina este ocupant al unor teritorii românești pe care mă lupt să le readuc în sânul patriei mamă, dar de când are Kievul drept de veto asupra politicii României?”.
Senatoarea face, în continuare, mai multe acuzații cu referire la politica Ucrainei, considerându-se ținta numărul unu: ”este clar că am devenit ținta numărul unu a criminalilor ucraineni”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci