Diana Șoșoacă nu mai poate candida la alegerile prezidențiale, ca urmare a unei decizii a CCR de sâmbătă seară.
Curtea Constituțională a României a decis sâmbătă să admită contestația formulată împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.
Contestația a fost depusă de Amalia Bellantoni, iar decizia CCR este irevocabilă, lăsând-o pe Diana Șoșoacă fără nicio posibilitate de atac. Astfel, Diana Șoșoacă nu mai are dreptul de a candida la alegerile prezidențiale.
Motivul principal pentru care judecătorii au luat această decizie se referă la declarațiile recente ale Dianei Șoșoacă. Judecătorii CCR au susținut că aceasta ar fi îndemnat la nerespectarea Constituției. Analizând aceste afirmații, CCR a concluzionat că Șoșoacă nu a demonstrat un „atașament față de Constituție”, ceea ce a condus la excluderea sa din cursa electorală. Astfel, candidatul din partea partidului SOS România nu va putea participa la alegerile prezidențiale.
Diana Șoșoacă este în prezent europarlamentar și a fost chiar evacuată din sală ca urmare a uneia dintre primele prezențe pe care le-a avut în sala de plen. A fost o premieră nefericită pentru Parlamentul European, ca paznicii să evacueze un europarlamentar din ședință.
Conform dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie şi art. 37 şi art. 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţională are atribuţia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor sufragiului.
De asemenea, Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte.
Persoanele care se pot adresa Curţii în acest sens sunt candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii.
Contestaţia se depune la sediul CCR şi vizează, în concret, decizia prin care Biroul Electoral Central a admis sau a respins înregistrarea candidaturii sau a semnelor electorale.
Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea contestaţiilor.
Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu