Șoșoacă, blocată la prezidențiale. Diana Tache, întrebare-cheie către Tudorel Toader: "A adus Diviziunea A documente la CCR?"

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a comentat decizia CCR de a anula canidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător al Curții Constituționale, a comentat decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.

Întrebat care ar putea să fie motivele pentru care unui candidat i se anulează candidatura, acesta a spus:

"O primă observație, cinci judecători pentru, doi împotrivă, dar unde au fost doi? Doi sigur au lipsit. Un lucru e sigur - ceea ce a hotărât CCR are caracter definitiv, obligatoriu de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că practic Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de candida, nu poate să conteste, nu poate să schimbe soluția Curții Constituționale. Practic, Curtea Constituțională, prin această hotărâre, a invalidat hotărârea BEC de admitere a contestației. Acum nu avem motivarea hotărârii și încercăm să realizăm care au fost motivele.

"Cred că judecătorii constituționali au avut în vedere patru repere legislative"

Eu personal cred că judecătorii constituționali au avut în vedere patru repere legislative: Articolul 37 din Constituție care vorbește de dreptul de a fi ales, un articol 27 din Legea 370 din 2004 privind alegerea președintelui României, care la un alt articol 27 stabilește condițiile unei candidaturi valide.

Acolo vă rog să observați de la alineatul 2 până la alienatul 8 sunt descrise toate condițiile în amănunt pentru o candidatură validă, dar în al treilea rând și e foarte important - Articolul 16, alin. 3 din Constituție spune așa: "demnitățile pot fi ocupate în condițiile legii", deci trebuie văzut dacă nu cumva condițiile acelea ale legii 370 ceva dintre ele nu au fost respectate. Ceea ce cred că este foarte important, în Art. 40, alin. 2 din Constituție spune așa: "partidele sau organizațiile care prin scopurile și prin activitatea lor militează împotriva principiilor statului de drept ori a suveranității, ori a independenței Românie sunt neconstituționale". Dacă judecătorii s-au raportat la acest articol nu înseamnă că au declarat neconstituțional partidul lui Diana Șoșoacă, dar a declarat contrară Constituției activitatea pe care o desfășoară, adică ceva similar lipsei unui atașament față de statul de drept", a declarat Tudorel Toader în direct la Antena 3 CNN.

Ulterior acesta a explicat că "BEC-ul nu poate vorbi despre neconstituționalitate, BEC-ul poate vorbi de nelegalitate și de neconstituționalitate poate vorbi doar CCR, ceea ce vedem că a și făcut".

Intervenția Dianei Tache: "Poate exista un raport secret depus la CCR?"

Ulterior, a intervenit jurnalista Diana Tache, prezentă în platoul Antena 3 CNN, cu o întrebare importantă vizavi de această decizie a CCR.

"Deci așa cum ați spus, BEC-ul se ocupă de neconstituționalitate, de asta se ocupă CCR, corect, motivul pe baza căruia judecă Curtea trebuie să fie unul clar, temeinic și depus cumva de vreo instituție a statului? Adică există posibilitatea ca vreo instituție a statului să fi depus vreun raport, vreo analiză secretă, ceva, la CCR, pe baza căruia Curtea să decidă?", a întrebat jurnalista Diana Tache.

"Eu nu cunosc conținutul nici a contestației, nici a documentației din dosarul Curții Constituționale, dar CCR judecă în limitele exigențelor și principiilor valorilor constituționale. Nu uitați un lucru, de multe ori CCR pronunță decizii interpretative adică interpretează chiar conținutul Constituției, de aia se spune că o lege e vie, dinamică, să răspundă exigențelor prezente", a spus Tudorel Toader.

"Ca atare, dvs spuneți că totuși CCR a decis în felul în care a decis pe baza celor două contestații depuse la CCR pentru Diana Șoșoacă? Pentru că cele două contestații se referă la semnături, la falsificarea semnăturilor și mi-e greu cumva să cred că CCR-ul stabilește că această candidatură nu este constituțională în condițiile în care BEC-ul are la îndemână posibilitatea de a verifica aceste semnături pentru că cu asta se ocupă", a punctat Diana Tache.

Cine a intervenit? 

"E greu, dar vedem că e adevărat. Din moment ce BEC a zis că acea candidatură e validă, îndeplinește condițiile legii și CCR a spus exact invers, dar, repet, au repere diferite: legalitate și constituționalitate", a explicat Tudorel Toader.

"Ca atare, CCR a putut decide în afara celor două contestații, deci pe lângă acestea a putut interpreta amenințarea la adresa Constituției bazându-se și pe altceva în afară de acele contestații? SRI are o diviziune - diviziunea A, care se cheamă diviziunea A doar acolo pentru cunoscători și pentru noi ceilalți este diviziunea de apărare a Constituției, deci practic ei cu asta se ocupă, să apere Constituție. Ca atare, această diviziune, acest serviciu sau alte instituții ale statului, ar fi putut să depună niște documente pe care CCR să le ia în seamă ca să poată să decidă în felul în care a decis?", a întrebat Diana Tache.

"Teoretic da, practic vom vedea din motivarea Curții Constituționale", a spus Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel