Românii din Dispora reprezintă o forță economică a României extrem de importantă, averea acestora însumând zeci de miliarde de euro.
Banii economisiţi de românii din străinătate au ajuns la un nivel fără precedent, arată un studiu prezentat miercuri, 17 februarie la BNR.
Pe lângă cele 7 miliarde trimise anual la familii, diaspora ar avea la saltea 28 de miliarde de euro, pe care statul român vrea să-i atragă ca investiţii în România.
"Sunt cifre aproape șocante", a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu, potrivit Profit.ro. "Potențialui de economisire al românilor din străinătate depășește orice așteptări, iar preferințele lor de investiții se schimbă spre altceva, de la a-ți face o casă mare prin Maramureș sau altundeva, cum era până acum", a declarat Isărescu.
Românii din diaspora ar trebui stimulați să facă mai multe plasamente în țară, mai consideră Guvernatorul BNR.
Cifrele care l-au şocat pe Isărescu apar în studiul Fundației Lufkin pentru Antreprenoriat și Migrație (FLAME). Cercetarea a pornit de la estimarea unui număr de 5 milioane de români care lucrează în străinătate, estimare bazată pe date de la consulatele României în străinătate, în condițiile în care cifra exactă nu se cunoaște.
"70% din cei 5 milioane trimit anual bani în țară, deci există circa 3,5 milioane de trimițători de bani. Am luat în calcul estimările Eurostat, care arată că un român câștigă în Italia (țara spre care se îndreaptă cei mai mulți români) circa 19.000 de euro net anual, din care alocă pentru cheltuieli curente cam 9.000 de euro. Din cei 10.000 de euro necheltuiți transferă în România, potrivit datelor disponibile, în medie, 2.000 de euro. Rămân, astfel, circa 8.000 de euro, sumă care înmulțită cu 3,5 milioane (numărul trimițătorilor de bani) relevă acest potențial de economii și investiții de 28 miliarde de euro, încă necanalizat spre economia românească", a explicat Cristina Dobre, președintele Fundației FLAME.
Dacian Cioloș: E o forță economică
Românii din diaspora reprezintă, în prezent, o forță economică, a declarat marți premierul Dacian Cioloș, care a adăugat că potențialul investițional al acestora este de zeci de miliarde de euro.
"Diaspora românească este, în momentul de față, o forță economică, după migrația masivă, mai ales în pregătirea integrării României în UE și după aderare, când mulți români au beneficiat de acest drept la liberă circulație a persoanelor și a lucrătorilor. Diaspora românească reprezintă un capital pe mai multe planuri. Dacă e să ne uităm la partea economică, remitențele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potențialul economic și investițional al diasporei românești putem să-l cifrăm chiar la zeci de miliarde de euro", a spus Cioloș, la dezbaterea "Diaspora românească — vector de dezvoltare", organizată la Palatul Cotroceni.
El a afirmat că se poate avea în vedere încurajarea revenirii în țară a celor care își doresc sau stimularea legăturilor culturale, de afaceri și științifice pentru cei care preferă să rămână în afară.
Potrivit premierului, românii care sunt plecați din țară ezită să se întoarcă atât din cauza nivelului salarizării, cât și din cauza calității unor servicii publice din România, având în vedere că mulți dintre cei plecați au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să poată să se descurce și acasă.
"S-au obișnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afară la nivel de educație, de sănătate, de calitatea administrației publice și își doresc, dacă se întorc și decid să-și investească capitalul pe care îl au, inclusiv cel uman, personal, să fie siguri că pot să-și asigure un viitor decent și pentru copii", a completat Dacian Cioloș.
Klaus Iohannis: Prea puțini români au planuri de întoarcere în țară
Diaspora este o prioritate strategică pentru România. Este mesajul transmis atât de preşedintele Klaus Iohannis.
„A valorifica potențialul românilor din afara țării înseamnă a crea un cadru propice pentru bunăstarea tuturor românilor. Românii de peste hotare acumulează experiență, capătă deprinderi și își construiesc rețele de contact pe care nu le ar fi avut în țară, aceștia reprezintă un capital prețios ce poate fi valorificat în mod inteligent. România nu își permite să irosească prețiosul capital uman pe care îl reprezintă concetățenii din afara granițelor", a declarat Klaus Iohannis, președintele României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci