Diaspora, manipulată după o declarație „făcută” de Marcel Ciolacu. Manevră a partidelor extremiste contra candidatului PSD la prezidențiale

Ciolacu, alături de cei doi frați ai lui. În poză mai apare și Viorel Pietrăreanu, un bun prieten care a murit între timp
Ciolacu, alături de cei doi frați ai lui. În poză mai apare și Viorel Pietrăreanu, un bun prieten care a murit între timp

Pe Tik Tok, s-ar părea că anumite partide extremiste împing niște declarații scoase din context făcute de Marcel Ciolacu.

Este vorba despre o manipulare. Cristian Purice, analist politic, a explicat că Marcel Ciolacu ar trebui să se facă mai bine înțeles în diaspora.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că tinerii pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine, reclamând că România nu a investit cât trebuie învăţământul dual.

În acest context, premierul a încercat să sublinieze necesitatea unei reforme educaționale care să sprijine mai mult dezvoltarea abilităților tehnice și practice ale tinerilor, astfel încât aceștia să aibă mai multe șanse de succes în carierele din România.

Totuși, declarația lui a fost scoasă din context și interpretată într-un mod care a dus la reacții negative în diaspora. Unele mesaje apărute pe Tik Tok sugerează, incorect, că premierul a vrut să îi învinuiască pe cei din diaspora pentru alegerea lor de a emigra. Acest tip de interpretare a alimentat resentimente, însă scopul real al declarației lui Marcel Ciolacu a fost să atragă atenția asupra nevoii de a îmbunătăți sistemul educațional românesc.

Politologul Cristian Purice sugerează că ar fi util ca Marcel Ciolacu să explice mai clar diasporei că mesajul său nu are scopul de a-i critica pe cei care aleg să plece, ci să pună accent pe o problemă structurală internă. Astfel, intenția premierului a fost de a sublinia necesitatea de a crea oportunități și un sistem educațional mai bun în România, astfel încât tinerii să aibă mai puțin motive să plece.

„Cred că Marcel Ciolacu a vrut să spună este că oamenii, din păcate, au plecat din România pentru că nu au găsit aici de muncă și au ajuns să se califice în diaspora. Problema este cum aducem românii acasă. De la un an la altul mai creștem tolba de srilankezi, nepalezi, cambodgieni și alții care vin în România și muncesc pe șantierele noastre, în timp ce românii noștri muncesc pe șantierele altora. 

Diferența la costul de muncă nu mai este atât de mare încât să merite sacrificiul de a sta printre străini. Însă Guvernul nostru, indiferent care a fost, nu prea știe să comunice. Guvernul nu trebuie să facă mari minuni. Trebuie doar să arate diasporei că se poate munci și în România”, a zis Cristian Purice la B1, în emisiunea Ioanei Constantin.

Ce a mai zis Marcel Ciolacu despre diaspora

Declarațiile lui Marcel Ciolacu despre diaspora au fost, de fapt, o reflecție personală asupra sacrificiilor și alegerilor dificile pe care mulți români le fac atunci când își construiesc vieți departe de casă.

Mai mult, Marcel Ciolacu a vorbit și despre fratele său, Gabriel, care a plecat în Germania în 1992, în căutarea unei vieți mai bune, lăsând familia în urmă. Această experiență a fost o adevărată dramă în familia sa, un gol pe care mulți români îl simt de fiecare dată când sunt departe de cei dragi. De fapt, amintindu-și despre revederea cu fratele său după 15-20 de ani, premierul a recunoscut că a fost o bucurie, dar și o suferință, pentru că familia lor a trăit despărțită în tot acest timp.

Același sentiment îl are și în legătură cu fiul său, care a terminat Medicina, despre care Ciolacu vorbește cu un amestec de mândrie și teamă.

Marcel Ciolacu și-a deschis sufletul și a împărtășit o latură profund umană a problemei diasporei, recunoscând că pentru multe familii, plecarea celor dragi a fost un sacrificiu:

„Este aproape imposibil să vină un lider politic la dumneavoastră și să vă hotărască să vă reîntoarceți în România, mai ales după ce toată familia s-a ancorat într-o anumită societate. Poate, după ce noi, oamenii politici, nu ne-am ridicat timp de 32 de ani la așteptările dumneavoastră şi mai ales că, în continuare, faceţi diferenţa din Germania și România sau din Marea Britanie și România, unde sunt Italia și România, Spania și România. Cu adevărat, când te uiți la mediile de vârstă ale românilor din diaspora, te apucă un regret și o reținere, până la urmă, o mustrare de conștiință, faptul că media de vârstă în Spania este de 30-32 de ani, la fel ca și în Marea Britanie, la fel, mi se pare cu un an, doi mai ridicată la dumneavoastră, în Germania.

În anul 1992, fratele meu a plecat în Germania. Pe atunci călătoream câte patru în mașină, cu alţi cumnaţi, și au căutat visul american în Germania. Așa era acea perioadă. S-au întors după 15-20 de ani, s-a dus și familia, cum era normal, și singura fată din tot neamul Ciolacu. Pe urmă, au reușit să aibă voința de a se întoarce și de a se realiza în continuare și în România. În interiorul familiei mele, noi suntem trei frați; eu sunt cel mai mic, el era mijlociul. A fost o dramă. Aceeaşi dramă o resimt de fiecare dată când mă întâlnesc cu fiul meu, care va termina curând Medicina, - atâta minte am avut, să fac unul singur -, să nu cumva să-i treacă prin cap să plece din țară. Și să știți că există această dramă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel