Care sunt alimentele permise și care nu în dieta AIP, o formă mai strictă a dietei Paleo care vine în sprijinul persoanelor cu tulburări autoimune.
Un sistem imunitar sănătos este conceput pentru a produce anticorpi care atacă celulele străine sau dăunătoare din corpul dumneavoastră. Cu toate acestea, la persoanele cu tulburări autoimune, sistemul imunitar are tendința de a produce anticorpi care, în loc să lupte împotriva infecțiilor, atacă celulele și țesuturile sănătoase.
Acest lucru poate duce la o serie de simptome, inclusiv dureri articulare, oboseală, dureri abdominale, diaree, ceață cerebrală și leziuni ale țesuturilor și nervilor. Câteva exemple de tulburări autoimune includ tiroidita cronică autoimună (Hashimoto), artrita reumatoidă, lupusul, sindromul intestinului iritabil, diabetul de tip 1 și psoriazisul.
Se crede că bolile autoimune sunt cauzate de o varietate de factori, inclusiv predispoziția genetică, infecția, stresul, inflamația și utilizarea de medicamente.
Un plan de dietă cu protocol autoimun (AIP) poate fi similar cu dieta paleo, dar este de obicei mai strict. Dieta AIP se concentrează pe eliminarea acestor alimente și înlocuirea lor cu alimente care promovează sănătatea, alimente dense în nutrienți, despre care se crede că ajută la vindecarea intestinului și, în cele din urmă, reduc inflamația și simptomele bolilor autoimune.
Prima fază este o fază de eliminare, care presupune eliminarea alimentelor și a medicamentelor despre care se crede că ar putea provoca inflamații intestinale, dezechilibre între nivelurile de bacterii bune și rele din intestin sau un răspuns imunitar.
În timpul acestei faze, alimente precum cerealele, leguminoasele, nucile, semințele, legumele din categoria nightshade, ouăle și lactatele sunt complet evitate.
De asemenea, trebuie evitate tutunul, alcoolul, cafeaua, uleiurile, aditivii alimentari, zaharurile rafinate și procesate și anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, printre aceste medicamente se numără ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul și aspirina în doze mari.
Odată ce apare o îmbunătățire măsurabilă a simptomelor și a stării generale de bine, poate începe faza de reintroducere. În timpul acestei faze, alimentele evitate sunt reintroduse treptat în dietă, unul câte unul, în funcție de toleranța persoanei.
Dacă nu prezentați niciun simptom timp de 5-6 zile, puteți reincorpora alimentul testat în dieta dumneavoastră și repetați acest proces de reintroducere în 5 pași cu un nou aliment.
Dieta AIP are recomandări stricte în ceea ce privește alimentele care trebuie consumate sau evitate în timpul fazei de eliminare a acesteia.
Astfel, alimentele care trebuie evitate din alimentație includ:
Cereale: orez, grâu, ovăz, orz, secară etc., precum și alimentele derivate din acestea, cum ar fi pastele, pâinea și cerealele pentru micul dejun
Leguminoase: linte, fasole, mazăre, arahide etc., precum și alimentele derivate din acestea, cum ar fi tofu, tempeh, imitații de carne sau unt de arahide
Legume din categoria Nightshade: vinete, ardei, cartofi, roșii, tomatillos etc., precum și condimentele derivate din legume din categoria Nightshade, cum ar fi paprika
Ouă: ouă întregi, albușuri de ou sau alimente care conțin aceste ingrediente
Lactate: laptele de vacă, de capră sau de oaie, precum și alimentele derivate din aceste tipuri de lapte, cum ar fi smântâna, brânza, untul sau ghee; de asemenea, trebuie evitate pulberile proteice pe bază de lactate sau alte suplimente
Fructe cu coajă lemnoasă și semințe: toate fructele cu coajă lemnoasă și semințele, precum și alimentele derivate din acestea, cum ar fi făina, untul sau uleiurile; include, de asemenea, condimentele pe bază de cacao și semințe, cum ar fi coriandrul, chimenul, anasonul, feniculul, schinduful, muștarul și nucșoara
Anumite băuturi: alcool și cafea
Uleiuri vegetale prelucrate: uleiuri de canola, rapiță, porumb, semințe de bumbac, semințe de palmier, șofrănel, soia sau floarea-soarelui
Zaharuri rafinate sau prelucrate: zahăr din trestie de zahăr sau din sfeclă, sirop de porumb, sirop de orez brun și sirop de malț de orz; include, de asemenea, dulciuri, sucuri, bomboane, deserturi congelate și ciocolată, care pot conține aceste ingrediente
Aditivi alimentari și îndulcitori artificiali: grăsimi trans, coloranți alimentari, emulgatori și agenți de îngroșare, precum și îndulcitori artificiali, cum ar fi stevia, manitolul și xilitolul.
În ceea ce privește alimentele permise în timpul dietei AIP, acestea sunt:
Legume: o varietate de legume, cu excepția legumelor de tip Nightshade și a algelor, care trebuie evitate
Fructe proaspete: o varietate de fructe proaspete, cu moderație
Tuberculi: cartofi dulci, taro, igname, precum și topinambur sau anghinare chinezești
Carne prelucrată la minimum: vânat sălbatic, pește, fructe de mare, organe și păsări de curte; carnea ar trebui să fie sălbatică, hrănită cu iarbă sau crescută la pășune, ori de câte ori este posibil
Alimente fermentate, bogate în probiotice: alimente fermentate care nu sunt pe bază de produse lactate, cum ar fi kombucha, varza murată, murăturile și chefirul de cocos; se pot consuma, de asemenea, suplimente probiotice
Uleiuri vegetale cu procesare minimă: ulei de măsline, ulei de avocado sau ulei de cocos
Ierburi și condimente: atâta timp cât nu sunt derivate dintr-o sămânță sau dintr-un ardei iute
Oțeturi: oțet balsamic, de mere și de vin roșu, atâta timp cât nu conțin zaharuri adăugate
Îndulcitori naturali: sirop de arțar și miere, cu moderație
Anumite ceaiuri: ceai verde și negru, la un consum mediu de până la 3-4 căni pe zi
Bulion de oase.
Deși cercetările privind dieta AIP sunt limitate, unele dovezi sugerează că aceasta poate reduce inflamația și simptomele anumitor boli autoimune, notează Healthline.
Citește și: De ce este indicat să consumați alimente bogate în seleniu. Cum se manifestă deficitul acestui mineral
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News