Dieta alcalină: Cum să alcalinizați corpul pentru a reveni în formă și a preveni bolile

Fotografie de la Ella Olsson/ Pexels
Fotografie de la Ella Olsson/ Pexels

Sănătatea corpului se bazează pe un echilibru acido-bazic care poate fi alterat de ceea ce mâncăm. O dietă ”mai puțin acidă” păstrează acest echilibru prin prevenirea inflamației și a bolilor. 

Organismul nostru se bazează pe un echilibru acido-bazic, un mecanism fiziologic complex care menține în echilibru funcțiile vitale și indispensabile supraviețuirii. 

Un consum ridicat si prelungit de alimente acide, precum zaharurile rafinate si alimentele procesate, poate altera acest echilibru prin favorizarea pierderii mineralelor esențiale care favorizează apariția acidozei cronice. 

Acidoza cronică este o afecțiune care apare atunci când pH-ul sângelui tinde spre aciditate și face organismul mai obosit și mai susceptibil la infecții bacteriene și virale.

Prin urmare, mâncatul într-un mod ”mai puțin acid” poate ajuta la menținerea pH-ului natural al organismului, promovând bunăstarea organismului și prevenind inflamația și bolile (și chiar cancerul).

pH-ul sângelui

pH-ul este o valoare care măsoară gradul de aciditate al sângelui, care ar trebui să rămână într-un interval cu o valoare cuprinsă între 7,3 - 7,45. Alimentele cu efect alcalinizant înseamnă a ajuta organismul să mențină pH-ul în valorile corecte, potrivit unui articol scris e Today.

Alimentele alcalinizante sunt, de exemplu, fructele proaspete, leguminoasele, legumele proaspete si fermentate, cerealele, semințele oleaginoase, lămâia și cidrul de mere.

Alimentele foarte acidifiante, pe de altă parte, sunt carnea, salamul, brânza, laptele și derivatele, ouăle, zahărul, cafeaua, prăjelile și toate produsele industriale și cerealele rafinate.

Ce se întâmplă cu organismul când mănânci un aliment foarte acid?

Expunerea prelungită a organismului la o dietă bogată în alimente foarte acide modifică echilibrul acido-bazic al sângelui și țesuturilor provocând unele efecte adverse precum oboseală cronică, dureri de cap, dificultate în eliminarea toxinelor, scăderea absorbției nutrienților, artrita și osteoartrita, osteoporoza și susceptibilitatea crescută la infecții.

Care sunt beneficiile unei diete cu efect alcalinizant?

Dieta alcalină ajută la menținerea sau restabilirea acestui echilibru, cu o serie de efecte benefice asupra sănătății, precum prevenirea inflamației, întărirea sistemului imunitar, reducerea stresului oxidativ și întârzierea îmbătrânirii celulare, prevenirea osteoporozei (când pH-ul este prea acid, organismul este forțat să absoarbă calciul din oase).

Un pH alcalin ajută la prevenirea (sau la vindecarea) nu numai a unor patologii mai complexe, cum ar fi tumorile și diabetul, dar și a unor probleme minore precum supraponderalitatea și retenția de apă.

Ce alimente favorizează dieta alcalină?

Reduceți consumul zilnic de proteine ​​animale (în special carne roșie și brânză) și zaharuri rafinate, favorizând legumele și fructele, cu aportul lor de vitamine, săruri minerale, fibre și antioxidanți.

În special, preferați merele, perele, căpșunile, cireșele, ananasul, avocado, lămâile, bananele, țelina, spanac, broccoli, conopida, morcovi, dovleac, castraveți. Include în alimentația ta și consumul de leguminoase, pește, cereale, fructe uscate, nuci, oleaginoase, ceai verde și ceaiuri din plante.

Contraindicații

Dieta alcalină nu este recomandată hipertensivilor care iau diuretice și persoanelor cu boli renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel