Dieta alcalină presupune reducerea consumului de alimente acide, în paralel cu un aport crescut de alimente alcaline. În acest fel, pH-ul organismului este menținut în echilibru, ceea ce favorizează detoxifierea eficientă și slăbirea.
În confruntarea dintre alimentele alcaline și alimentele acide, pe primele locuri ar trebui să fie legumele verzi și fructele uscate. Cât despre zahăr și grăsimi, acestea ar trebui date uitării.
Dieta alcalină: pH-ul ținut sub control
Echilibrul organismului înseamnă combaterea acidităţii şi menţinerea unui mediu intern uşor alcalin. Mediul acid al organismului reprezintă de fapt creşterea nivelului de aciditate a lichidelor vitale din corp, sânge şi limfă. Iar în această situaţie, se dezvoltă terenul ideal pentru apariţia multor afecţiuni. La ora actuală, există dovezi clare că aciditatea mediului intern este perfectă pentru apariţia şi multiplicarea celulelor maligne.
Termenul pH este folosit ca o abreviere pentru hidrogenul potențial. Valorile pH-ului variază de la 0 la 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru. Toate valorile peste 7.0 indică un grad mai mare de alcalinizare, iar valorile sub 7.0 arată un nivel mai mare de aciditate.
Organismul uman își păstrează pH-ul în jurul valorii generale de 7.35 - 7.45, iar abaterea de la acești indici anunță instalarea unor afecțiuni.
Dieta alcalină: consecințe ale excesului de alimente acide
Atunci când alimentele acide predomină în dietă, apar o mulțime de consecințe asupra organismului:
- Se reduce capacitatea de absorbție a vitaminelor și mineralelor.
- Celulele produc mai puțină energie.
- Scade capacitatea de regenerarea și autoreparare a celulelor.
- Sistemul imunitar nu mai face față agresiunilor externe și interne.
- Se instalează oboseala cronică și predispoziția la boli.
Dieta alcalină: alimente acide care trebuie evitate
Majoritatea alimentelor care fac obiectul campaniilor agresive de publicitate au efect acidifiant. Spre exemplu, alimentele de origine animală (carnea roșie, mezelurile, ouăle, laptele) și alimentele care conțin făină și zahăr sunt promovate permanent. În schimb, legumele proaspete nu se bucură nici pe departe de același impact mediatic.
Îndulcitorii folosiți în numeroase produse de larg consum duc la formarea în corp a unor molecule extrem de acide.
Dieta alcalină: alimente recomandate
Dieta alcalină ajută la regenerarea țesuturilor și la reducerea inflamației în corp. Permite asimilarea optimă a nutrienților de care organismul are nevoie.
În dieta alcalină trebuie ca 80% dintre alimentele consumate să fie alcaline. Grupele alimentare recomandate sunt:
- Fructe
- Legume verzi
- Semințe
- Fructe uscate
- Ierburi aromatice și condimente
Chiar şi citricele, acre la gust, au efect alcalin după metabolizare.
Din dieta pentru un mediu intern alcalin nu trebuie să lipsească nici fructele oleaginoase: nuci, alune, fistic, migdale şi nici leguminoasele – fasole, mazăre, linte, năut. Dacă mâncaţi grăsimi animale, combinaţi-le întotdeauna cu o cantitate foarte mare de legume, excluzând însă cartoful.
Legumele din familia cruciferelor alcalinizează puternic mediul intern şi conţin compuşi cu sulf, necesari în faza a doua de detoxifiere pe care o realizează ficatul. În această etapă, ficatul trebuie să elimine produşii intermediari rezultaţi după digestia cărnii sau a alcoolului spre exemplu, care sunt mai periculoşi decât toxinele iniţiale. Din familia cruciferelor fac parte varza, conopida, gulia, broccoli, rucola.
Alte sfaturi importante: dacă beţi cafea, consumaţi imediat şi un pahar cu apă, iar după o bere, beţi foarte multă apă.
Dieta alcalină: patru beneficii majore
- Anti-aging - dieta alcalină revitalizează celulele și te ajută în lupta contra îmbătrânirii precoce.
- Energie - odată cu vitaminele și mineralele furnizate corpului, precum potasiu, calciu și magneziu, alimentele alcaline devin adevărate infuzii de energie.
- Întărirea sistemului imunitar - un mediu acid este ideal pentru dezvoltarea virusurilor și bacteriilor. În schimb, mediul alcalin este aliatul sistemului imunitar.
- Greutatea ideală - după adoptarea unei diete alcaline, organismul arde rapid grăsimile și ajunge la greutatea normală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu