Dieta care îți întinerește inima. Ce trebuie să mănânci pe parcursul unei zile

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Numeroase studii asupra oamenilor care trăiesc în zona mediteraneană au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene - o dietă bazată în mare parte pe plante, în care proteinele animale joacă un rol mai mic decât în dietele occidentale.

Publicitate

Un nou studiu analizează valoarea dietei mediteraneene – și a stilului de viață mediteranean – pentru oamenii care trăiesc în altă parte, în acest caz, Regatul Unit, scrie publicația Medical News Today.

Studiul constată că o aderență mai mare la dieta și stilul de viață mediteranean este asociată cu un risc cu 29% mai mic de mortalitate din toate cauzele și cu un risc cu 28% mai mic de cancer din toate cauzele.

Autorii studiului au analizat dieta, obiceiurile și sănătatea a 110.799 de participanți din Marea Britanie.

Participanții au locuit în Anglia, Țara Galilor și Scoția. Indivizii aveau între 40 și 75 de ani la începutul implicării lor în studiu - între 2009 și 2012 - și nu aveau boli cardiovasculare și cancer. Evoluțiile au fost urmărite până în 2021.

Cum poți urma dieta mediteraneană

1. Elimină mâncărurile fast-food și procesate. Pentru mulți dintre noi, aceasta este una dintre ajustările mai grele și poate dura ceva timp. 

Pentru început, încearcă să schimbi o masă de tip fast-food cu una de casă. De exemplu, dacă poftești cartofi prăjiți, încearcă să-i coci în ulei de măsline, cu un strop de condimente mediteraneene. Ideea este să găsești o alternativă mai sănătoasă de casă la fast-food-urile tale preferate.

2. Mănâncă mai multe legume, fructe, cereale și leguminoase. 

Baza piramidei dietei mediteraneene ar trebui să alcătuiască baza fiecărei mese. Când puteți, optați pentru antreuri vegetariene, cum ar fi o tocană sau o supă. Bazați-vă mai mult pe salate aromate. Câteva idei: Salată de fasole Kindey; Salată mediteraneană de năut; Salată grecească; Salata Balela.

3. Bazează-te pe grăsimi sănătoase.

Un mod bun pentru a începe este să schimbi uleiul de floarea soarelui și untul cu uleiul de măsline.

4. Reduceți-vă aportul de carne roșie grasă. 

Mâncați mai multe proteine slabe - pește de aproximativ doua ori pe săptămână; iar puiul cu moderație. Câteva idei de rețete ar fi somon copt; frigărui de creveti; halibut și legume într-o tigaie; pui la grătar mediteranean; și Egg Shakshuka.

Cu siguranță puteți mânca carne roșie ocazional (foarte limitat), dar alegeți bucăți mai slabe. Mielul este adesea carnea roșie preferată în Grecia și în alte țări mediteraneene.

5. Mănâncă lactate și ouă. 

Consumul de produse lactate (cu moderație) oferă beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de diabet, sindrom metabolic, boli cardiovasculare și obezitate.

6. Nu-ți bea caloriile. 

În dieta mediteraneană, acest lucru se traduce prin a bea mai multă apă și sucuri naturale, proaspete.

7. Împărtășeste-ți cât mai multe mese cu alte persoane.

Acest lucru ajută în mai multe moduri. Petrecerea timpului cu cei dragi reduce stresul și ne ridică starea de spirit. Socializarea cu ceilalți ne permite, de asemenea, să ne controlăm porțiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel