Dieta ”fulger” cu cartofi și iaurt: cum se prepară și cât de mult să mănânci

Sursa Foto YouTube Sănătatea Familiei
Sursa Foto YouTube Sănătatea Familiei

Fără îndoială, încadrabilă printre ”dietele fulger”, cea pe bază de cartofi și iaurt permite doar aportul de tuberculi cu amidon și lapte fermentat.

Ca toate strategiile de slăbire rapidă, chiar și dieta cu cartofi și iaurt nu este echilibrată și poate fi incomodă pentru cei mai sensibili subiecți (de exemplu, cei care suferă de hipoglicemie reflexă, tensiune arterială scăzută etc.).Potrivit My Personal Trainer, această dietă nu este recomandată să fie ținută mai mult de 3 zile.

De fapt, este promovată ca o soluție de slăbire puternică, cu o eficacitate estimată la 5 kg în doar 3 zile.

Pentru a fi corect, anticipăm imediat că, datorită potențialului fiziologic al organismului uman, este concret imposibil să golești 5 kg de țesut adipos în doar 72 de ore.

Explicație științifică

Chiar dacă ar fi posibil să se aprecieze un astfel de decalaj de greutate în unitatea de timp indicată, cu siguranță nu ar fi o pierdere în greutate reală. În aceste cazuri, ceea ce participă cel mai mult la coborârea indicatorului este, dimpotrivă, un amestec de apă și glicogen.

Unii dintre cei mai documentați cititori ar putea contesta: ”Imposibil! Prezența cartofilor, un aliment bogat în amidon, garantează un procent de carbohidrați suficient pentru a menține echilibrul nutrițional, prevenind ceea ce, dimpotrivă, este efectul tipic al dietelor sărace în carbohidrați”.

Din păcate, însă, nu este cazul. Acest lucru se datorează faptului că nu ”procentul” de carbohidrați face diferența, ci ”cantitatea” acestora asociată cu ”aportul caloric”.

Menținând carbohidrații ”în procente ridicate” – în jur de 50% din kcal/tot – dar introducând jumătate din aceștia față de necesar, și fără a crește în consecință grăsimile și proteinele, obținem exact același rezultat al unei diete hipoglucidice extreme.

Cum funcționează dieta cu cartofi și iaurt? Ce poți mânca?

După cum sugerează și numele, dieta cu cartofi și iaurt este destul de simplă.

Este un program nutrițional de trei zile care constă în consumul doar de cartofi și iaurt  în cantități prestabilite.

Strategia funcționează - ca orice alta care vizează pierderea în greutate - prin stabilirea unui deficit caloric suficient.

Cu toate acestea, prin crearea unui echilibru energetic puternic negativ, dieta cu cartofi și iaurt nu trebuie continuată pentru o perioadă mai lungă decât cea sugerată; acest lucru se datorează faptului că organismul ar intra inevitabil într-o stare de „stres”.

Cât poți mânca? Câți cartofi și cât iaurt?

Mai jos vă raportăm ce puteți mânca de fapt în dieta cu cartofi și iaurt:

RECOMANDĂRI

Pentru această cură se va folosi un iaurt natural "parțial degresat".

Este posibil să includeți orice varietate de cartofi (pulpă albă, roșie, albă, galbenă ..); toate sunt surse de amidon si energie.

ZIUA 1

Mic dejun: 1 cartof fiert (aproximativ 100 g) + 1 cană (aproximativ 240 g) de iaurt

Prânz: 2 cartofi fierți (aproximativ 200 g) + 1 cană (aproximativ 240 g) de iaurt

Cină: 2 căni (aproximativ 480 g) de iaurt

ZIUA 2

Mic dejun: 1 cană (aproximativ 240 g) de iaurt

Prânz: 2 cartofi fierți (aproximativ 200 g) + 1 cană (aproximativ 240 g) de iaurt

Cină:1 cartof fiert (aproximativ 100 g) + 1 cană (aproximativ 240 g) de iaurt

ZIUA 3

Mic dejun: 1 cartof fiert (aproximativ 100 g)

Prânz: 1 cartof fiert (aproximativ 100 g) + 1 cană (aproximativ 240 g) de iaurt

Cină: 1 cană (aproximativ 240 g) de iaurt

Macronutrienți energetici și kilocalorii totale

Carbohidrați totali: 75,06 g, Proteine ​​totale: 30,05 g, Grăsimi totale: 14,89 g, Kilocalorii totale: 534,9 kcal

Nu toată lumea apreciază gustul cartofilor fierți. Au însă enormul avantaj de a fi un aliment bogat în amidon dar și bogat în apă, deci cu o densitate scăzută de carbohidrați și energie (± 80 kcal/100 g, 18,0 g CHO, 2,1 g P și 0,1 g L).

Pe baza profilului nutrițional al acestui aliment, am putea decide să-l înlocuim și cu cartofi dulci (± 90 kcal / 100 g, 21,0 g CHO, 2,0 g P și 0,2 g L).

O alternativă la cartofii fierți este mămăliga; de fapt, conține 4 părți de apă pentru fiecare parte de făină (± 74 kcal / 100 g, 15,8 g CHO, 1,4 g P și 0,4 g L).

Dar cartofii nu îngrășau?

Nu.

Cartofii sunt alimente ca multe altele și dacă pot sau nu favoriza creșterea sau reducerea grăsimii corporale. Depinde în întregime de context.

Reiterăm că echilibrul caloric este cel care face diferența; prin urmare, 500 g de cartofi te-ar putea face să slăbești sau să te îngrași în funcție de compoziția rămasă a dietei și de cerințele nutriționale specifice.

Care este rolul iaurtului?

Rolul iaurtului este mai presus de toate de a oferi proteine ​​cu valoare biologică ridicată, calciu, fosfor, unele vitamine din grupa B (în special riboflavină, dar nu numai) și probiotice.

Cel mai folosit iaurt în domeniul alimentar este, fără îndoială, cel alb natural cu conținut scăzut de grăsimi. Poate fi înlocuit cu ușurință cu iaurt grecesc, întotdeauna cu conținut scăzut de grăsimi, și - mai ales în această dietă restrictivă - chiar și cu produse nedegresate (atâta timp cât sunt neîndulcite).

Acest lucru se datorează faptului că dieta cu cartofi și iaurt este atât de săracă în grăsimi încât este aproape alipidă.

Alegând un iaurt cu lapte integral se va putea menține un echilibru nutrițional mai bun – în ciuda faptului că acizii grași sunt în principal saturați – în detrimentul câtorva calorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel