În ciuda a ceea ce cred mulți oameni, pepenele galben are o cantitate mai mică de zahăr decât alte fructe, doar 6%. Consumul de pepene galben ca fel principal sau gustare între mese este recomandat, deoarece conține foarte puține calorii. 100 de grame de pepene galben oferă doar 34 de calorii!
Consumul zilnic de pepene galben poate aduce multe beneficii organismului, deoarece este un fruct bogat în vitamine și alți nutrienți.
Deși printre substanțele nutritive pe care pepenele le oferă, potasiul, vitamina C și folați, ceea ce se remarcă cel mai mult la acest fruct este conținutul său ridicat de apă. De fapt, compoziția sa este de 92% apă, după cum indică Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).
Această cantitate mare de apă face ca acest fruct să fie perfect pentru lunile de vară, deoarece ajută la hidratarea corpului, una dintre recomandările fundamentale și vitale în timpul sezonului estival, mai ales când sosesc valurile de căldură.
Pe de altă parte, se remarcă bogăția de vitamine și minerale. Pepenele galben este bogat în vitamina C, unul dintre cei mai apreciați nutrienți din fructe. Mai exact, 300 de grame de pepene galben asigură 75% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.
Împreună cu portocala, pepenele galben este unul dintre fructele cu cel mai mare conținut de folați. Dacă vitamina C are o mare putere antioxidantă, deoarece contribuie la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative, acidul folic este extrem de important pentru sănătatea celulelor organismului.
În ceea ce privește mineralele, este demn de remarcat bogăția sa în potasiu, deoarece o porție de pepene galben acoperă 16% din aporturile recomandate de potasiu, unul dintre elementele fundamentale pentru buna funcționare a sistemului nervos și a mușchilor, scrie DC MEDICAL.
Pepenele galben poate fi consumat oricând - la micul dejun, între mese, după mese sau chiar înainte de culcare. Fiind un fruct bogat în apă și sărac în calorii, pepenele galben te poate scăpa de 5 kilograme în cinci zile!
Dieta de 5 zile cu pepene galben
Prima zi
Mic dejun – 1 iaurt dietetic + 20 g fulgi de ovăz + o jumătate de pepene
Prânz – 150 g carne fiartă de pui + 200 g fasole verde + o felie de pepene
Cină – 30 g orez fiert cu ciuperci și sos de roșii + omletă dintr-un ou + o felie de pepene
A doua zi
Mic dejun – 20 g brânză de vaci + o felie de pâine prăjită + jumătate de pepene galben
Prânz – pulpă de pui fiartă + salată de varză + o felie de pepene
Cină – dovlecei la grătar + pepene
A treia zi
Mic dejun – 1 ou fiert tare + o felie de pâine prăjită + pepene (în orice cantitate)
Prânz – supă de legume + 100 g carne fiartă de vită + 2 cartofi natur
Cină – pepene (în orice cantitate)
A patra zi
Mic dejun – o cană de lapte + 30 g fulgi de ovăz + o felie de pepene
Prânz – 2 roșii umplute cu orez brun fiert + un piept de pui fiert
Cină – o salată de legume + o felie de pepene
A cincea zi
Mic dejun – pepene galben (oricât)
Prânz – 200 g pește slab, la grătar + 30 g orez fiert + sos de roșii
Cină – 30 g orez fiert + sote de ciuperci și sos de roșii + o felie de pepene
Pe tot parcursul dietei, hidratarea este importantă. Se bea doar apă (minimum 2 l/zi), ceai și cafea neîndulcite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu