Dacă ai trecut de 30 de ani, ar trebui să fii mult mai atentă la alimentația ta, dacă vrei să te păstrezi suplă. Iată ce trebuie să știi...
Micul dejun
Micul dejun trebuie să reprezinte 30-35% din valoarea caloriilor necesare pentru 24 de ore.
- să fie luat la 20-30 minute după trezire, pentru că se absorb bine elemente precum manganul şi aluminiul;
- să se consume 200-250 g salate din vegetale crude, de preferat verzi. Varza e bun exemplu, fiind recomandată şi pentru slăbire;
- să se bea cel puţin 100 ml lapte, de preferat degresat, pentru că acesta conţine calciu, dar şi unii aminoacizi care păstrează vitalitatea şi frumuseţea tenului;
- se pot servi orice alte tipuri de alimente sărace în grăsimi, colesterol şi zaharuri.
Dejunul
- să conţină cel puţin 100 de grame de proteină animală, cum ar fi carnea de vită sau pui, preparată prin fierbere (supe sau ciorbe);
- este important să se consume legume fierte şi să se evite pe cât posibil prăjelile sau sosurile grase;
- este recomandat consumul redus de lichide în timpul mesei, mai ales la persoanele cu tendinţe de îngrăşare;
- după dejun se pot consuma dulciuri în cantităţi moderate, dar nu şi băuturi alcoolice.
Cina
- să fie extrem de săracă în proteine animale, dar bogată în proteine vegetale, cum ar fi mazărea, ciupercile ș.a.;
- să nu conţină condimente, pentru că ele pot împiedica absorbţia unor aminoacizi esenţiali, importanţi în păstrarea vitalităţii tenului;
- se recomandă consumul a 100-150 grame brânză degresată dulce.
- după cină, este indicat să se consume 100-150 ml vin roşu sau negru, dulce, pentru stimularea glandelor suprarenale.
Reguli generale privind alimentaţia, indiferent de vârstă sau de dietă
- instituirea unui orar regulat al meselor;
- se recomandă să se bea apă călduţă sau ceai cald, cu 30-60 de minute înainte de micul dejun;
- să se evite, pe cât posibil, consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masă. Se poate bea apă sau altă băutură nefermentată, cu 30-60 de minute înainte de a mânca;
- în general, nu consumați băuturi fierbinţi sau prea reci;
- la o singură masă nu se consumă o cantitate mare sau prea diversificată de alimente;
- de preferat să se evite consumarea fructelor şi a zarzavaturilor, la aceeași masă;
- hrana se mestecă încet şi foarte bine.
Sursa: gandul.ro
BONUS: Cori Grămescu, plan de slăbit pentru persoanele care suferă de obezitate
"În adresarea sistemică a obezității, prioritizez reducerea perimetrului taliei și creșterea nivelului de mișcare non-fitness pentru a elimina una din cauzele instalării obezității - rezistența la insulină. Obezitatea este o afecțiune complexă, care determină modificări la nivelul trăsăturilor de personalitate, schimbă echilibrul hormonal și destabilizează metabolismul. De aceea, clienții care suferă de obezitate trebuie sprijiniți în a reconstrui, în primul rând, un sistem de autoreglare emoțională prin care să înceapă să navigheze eficient zbaterile de zi cu zi, iar pentru acest scop relația cu coachul este un vehicul esențial.
Apoi, mișcarea zilnică și dieta echilibrată au sensul de a echilibra sistemul hormonal și, în timp, întreaga funcționare a metabolismului, câtă vreme aceste schimbări sunt urmate consecvent. Scopul final al programelor de management al greutăţii pentru tratamentul obezității este să echipeze clienții cu un set de abilitați de control flexibil al propriilor impulsuri, cu o serie de cunoștințe coerente despre nutriţie sănătoasă și noi comportamente de alinare emoțională prin care să poată naviga ani de zile alegerile constante pe care le vor avea de făcut în viața de zi cu zi.
Când vorbim de intervenții în obezitate, planul de acțiune înseamnă prioritizarea schimbărilor constante, blânde, în alegerile de zi cu zi și întărirea încrederii în abilitatea propriei persoane de a naviga aceste alegeri pe termen lung", a explicat Cori Grămescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu