Un nou studiu publicat în revista Science Advances arată că o schimbare globală către o dietă „flexitariană”, bazată în mare parte pe plante, ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră și ne-ar putea ajuta să limităm încălzirea globală la 1,5°C.
Cercetările anterioare avertizau asupra faptului că emisiile provenite doar din sectorul alimentar, la ritmul actual, vor împinge planeta dincolo de acest obiectiv internațional crucial.
Noul studiu demonstrează însă cum acest lucru ar putea fi prevenit prin adoptarea pe scară largă a unei diete flexitariana. Aceasta se bazează pe reducerea consumului de carne și pe includerea în alimentație a unei cantități mai mari de alimente vegetale.
„O schimbare către o dietă sănătoasă nu ar aduce beneficii doar oamenilor, pământului și sistemelor alimentare”, a declarat Florian Humpenöder, autor al studiului și cercetător principal la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, „ci ar avea, de asemenea, un impact asupra economiei globale în ceea ce privește necesitatea reducerii rapide a emisiilor”.
Taxarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) sau stabilirea unui „preț explicit” al acestora pentru a reflecta costurile lor economice reale ar putea stimula poluatorii să își reducă amprenta de carbon. Totuși, până acum, guvernele au avut un succes limitat în implementarea unor astfel de politici.
Cercetătorii au descoperit că adoptarea unei diete flexitariana ar putea reduce emisiile de metan și oxid de azot din agricultură, diminuând impactul producției alimentare asupra apei, azotului și biodiversității. Acest lucru, la rândul său, ar putea reduce costurile economice legate de sănătatea umană și degradarea ecosistemelor, precum și costul emisiilor de gaze cu efect de seră (prețul necesar pentru a reduce dioxidul de carbon), cu 43% până în 2050.
Modelele dietetice flexitariene arată, de asemenea, că limitarea încălzirii globale la aproximativ 1,5°C poate fi realizată până în 2045 cu eliminarea mai puțină a dioxidului de carbon, comparativ cu menținerea dietelor actuale.
„Este important să subliniem că flexitarian nu înseamnă vegetarian și nici vegan”, spune Humpenöder. „Înseamnă consumul unei cantități mai mici de produse de origine animală, în special în regiunile cu venituri ridicate, iar dieta se bazează pe ceea ce ar fi cea mai bună dietă pentru sănătatea umană”.
În Statele Unite, agricultura este responsabilă pentru peste 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Cea mai mare parte provine din sectorul zootehnic. Reducerea consumului de carne poate elibera terenuri agricole folosite pentru creșterea animalelor, ceea ce la rândul său poate reduce emisiile de metan. Metanul, un gaz cu efect de seră puternic, este emis în principal de vaci și alte animale crescute pentru carne.
„Acest studiu confirmă în continuare ceea ce au arătat alte cercetări, și anume că dacă ne schimbăm dieta către un tip mai flexitarian, putem reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat Jason Hill, profesor la departamentul de inginerie a bioproduselor și biosistemelor de la Universitatea din Minnesota.
Potrivit autorilor studiului, o modalitate de a realiza o schimbare către o dietă mai sănătoasă ar fi prin intermediul stimulentelor bazate pe prețuri, cum ar fi taxarea produselor de origine animală cu cele mai mari emisii, inclusiv carnea de vită și oaie. O altă opțiune este informarea consumatorilor cu privire la consecințele consumului excesiv de carne asupra mediului.
„Sistemul alimentar general are mulți actori”, a spus Hill. „Sunt producătorii, consumatorii care își aleg ce să mănânce și, în special în SUA, guvernul, care sprijină tipul de agricultură ce duce la supraproducția de carne roșie”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News