Vrei să slăbești câteva kilograme, dar nu știi ce dietă ți se potrivește? Poți încerca dieta low-carb.
Dieta low-carb - alimente permise:
- Legume fără amidon - dovlecel, varză, broccoli, varză, spanac, roșii
- carne - de pui, porc, vită și miel
- pește și fructe de mare, precum creveți
- ouă
- brânză, în special cheddar
- măsline
- ulei, precum ulei de măsline sau ulei de cocos
- unt
- smântână
- iaurt grecesc
- nuci, precum migdale
- fructe - zmeură, pepene verde, pepene galben
- avocado
- ciocolată neagră
Dieta low-carb - alimente pe care să le limitezi ori să le elimini
- chipsuri și prăjituri procesate
- orez
- pâine
- fulgi de ovăz
- paste
- cereale, precum bulgur și quinoa
- lapte
- fructe, precum struguri și banane
- fasole și linte
- cartofi dulci și cartofi obișnuiți
- înghețată, prăjituri, suc
Dieta low-carb - idei de meniu pentru trei zile
Ziua 1
Mic dejun - omletă din legume și avocado
Prânz - Buritto fără orez sau fasole, cu carne, brânză, guacamole
Cină - piept de pui la grătar cu broccoli sau conopidă la cuptor ori cartof dulce cu unt
Ziua 2
Mic dejun - budincă de semințe de chia cu nuci și pepene
Prânz - salată cu somon pe grătar
Cină - Wrap de pui sau vită cu salată, salată de roșii și oțet din vin
Ziua 3
Mic dejun - ouă cu spanac sau varză kale, afine ori căpșuni cu iaurt grecesc și nuci tăiate
Prânz - Supă de pui sau de legume
Cină - Creveți și legume la cuptor
Sursa: revistamedicinas.ro
Cum ajung unele persoane obeze ținând dietă
"În slăbire, în teorie, lucrurile sunt relativ simple - faci deficit caloric, în esenţă mănânci mai puţin şi te mişti mai mult şi pe termen scurt vei slăbi. Cu cât deficitul caloric este mai mare, pe termen scurt, subliniez, vei slăbi mai mult. Termen scurt înseamnă orice între 3 săptămâni şi un an, dar majoritatea celor care au nevoie să slăbească atât de mult ţin dieta câteva săptămâni.
Problema cu acest gen de abordare este că pe termen lung îţi strică fundamental relaţia cu mâncarea - începi să priveşti lucrurile pe termen scurt, pierzi din vedere consecinţele pentru sănătate pentru că te concentrezi doar pe numărul de kilograme şi construieşti în mintea ta un sentiment permanent de urgenţă ("Vreau să slăbesc repede") şi nemulţumire ("Nu mă mai suport, trebuie neapărat să schimb ceva").
"Mecanism autodistructiv"
Mai mult decât atât, etapele de înfometare sunt inevitabil întrerupte de episoade tot mai violente de mâncat excesiv, adeseori cuplate cu mâncatul pe fond emoţional şi asta agravează imaginea de sine în sens negativ, creionând totodată sentimentul constant de dezamăgire faţă de incapacitatea de a atinge propriile obiective şi dorinţe. Un astfel de comportament este nu doar destabilizant pentru starea emoţională, ci şi pentru sănătate - el corelează foarte puternic cu sedentarism, creştere accelerată în greutate, tulburări cardio-metabolice şi probleme de digestie.
Cei mai mulţi oameni care sunt supraponderali, la un moment dat, ajung obezi printr-un astfel de mecansim autodistructiv, întreţinut de impulsivitate şi nevrotism ca şi trăsături de personalitate ce predispun la astfel de comportamente. Nu veţi putea ieşi din acest cerc vicios aplicând tot aceleaşi mecanisme prin care aţi ajuns acolo.
Ceea ce funcţionează este o recalibrare sistemica a relaţiei cu propriul corp, iar asta este rolul protocoalelor de management al greutăţii. Este o abordare integrativă, blândă şi personalizata prin care clienţii sunt echipaţi cu informaţii ștințifice care să îi ajute să ia decizii corecte, sunt sprijiniţi să înceapă să conştientizeze mecanismele prin care ajung să tot apeleze la mâncare pentru confort emoţional sau social şi sunt motivaţi să adere la comunităţi şi programe care sunt aliniate cu obiectivele lor pe termen lung", a explicat Cori Grămescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News