Apropiați ai lui Nicolae Ceușescu au dezvăluit regimul alimentar al dictatorului. Iată ce obiceiuri și ce pretenții avea, dar și ce nu lipsea niciodată din meniul lui.
Deși pe timpul conducerii lui Nicolae Ceaușescu populația trăia în condiții extrem din cauza hranei, regimul alimentar la cuplului conducător nu era cu mult diferit, iar mesele îmbelşugate erau doar de Sărbători.
Chiar dacă avea acces la o mulțime de alimente, Nicolae Ceauşescu avea un regim alimentar auster, iar detaliul a ieșit la iveală după moartea sa, de la cei care au stat prin preajma sa și care au dezvăluit că nu avea prea multe pretenţii culinare.
Ei bine, Nicolae Ceauşescu se trezea în fiecare dimineaţă la aproximativ aceeaşi oră, iar micul dejun îl servea în vila din Primăverii, alături de Elena Ceauşescu şi consta în ouă fierte, o felie de şuncă sau brânză. Nu consuma cafea, ci prefera, în fiecare dimineaţă, ceai cu lapte.
Chiar dacă fructele nu erau preferatele lui, el consuma zilnic suc de fructe, pe care îl bea cu paiul, de cele mai multe ori fiind vorba de suc de grapefruit, după somnul de după amiază. În schimb, era mare iubitor de legume şi verdeţuri, citează csid.ro.
Dictatorul servea cu mare plăcere borş de ştevie, lobodă, piure de urzici și de cele mai multe ori, bucătarii îi preparau musca de legume cu ou şi smântână, friptură sau chiar salată de roşii cu brânză proaspătă, la cererea lui.
În plus, cu toate că era un vânător pasionat, nu consuma prea multă carne, iar odată cu bolile de care suferea și cu diabetul, a fost nevoit să se supună unui regim alimentar strict, lipsit de dulciuri, dar din când în când cu preparate cu îndulcitori naturali precum siropul de arţar, dar și cu peşte, borș de pește, plachie sau saramură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu