1 septembrie 2024 este prilej de început bun. Preotul Vasile Ioana vine cu sfaturi importante la început de an nou Bisericesc.
Vasile Ioana a îndemnat oamenii să-și facă ordine în casă. „Veți fi mai liberi cu mintea, vă veți simți mai bine când este curat în casă. Felul în care arată casa noastră este radiografia interiorului nostru”, a zis preotul.
De asemenea, Vasile Ioana a recomandat să folosim mai puțin social media. A făcut referire și la mâncare.
„Nu cumva ne rugăm prea puțin? Nu cumva ne luăm cu mâncarea care ne ia jumătate din zi? Patru ore cu piață, cumpărat, gătit etc. Lăcomia pântecelui încă mai există. Și atunci haideți să mâncăm mai puțin. Desigur, dacă munca pe care o faci îți cere să mănânci mai mult nu este păcat. Sfatul meu onest pentru voi este ceva ce fac și eu: Nu mai mănânc pâine după ora 16.00. Dacă este nevoie să mănânci pâine la micul dejun, este în regulă. Dar este prea multă pâine în poporul român! Și mulți dintre noi avem intoleranță la gluten. Mulți dintre noi nu suntem sănătoși, nu suntem bine pentru că mâncăm multă pâine”, a zis Vasile Ioana.
„De asemenea, mâncăm mult zahăr. Haideți să renunțăm la pâine și zahăr. Haideți să încercăm! Zahărul a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război. Haideți să reducem puțin cantitățile alimentare! Haideți să mâncăm mai puțin seara! Haideți să facem mișcare fizică! Românii sunt sedentari. Stăm cu fundul în birou, apoi ne punem fundul în mașină și apoi ne punem fundul acasă, pe canapea. Stai pe loc prea mult. Și eu am început să fac mișcare fizică aproape în fiecare zi. Merg trei ore pe zi, într-un pas mai mișcat puțin. Nu este nevoie neapărat să alergi, poate ai probleme cu un genunchi etc. Dar mergi săltat! Dacă nu putem ieși afară, putem să facem 12 mătanii în fiecare seară”, a mai spus Vasile Ioana.
Zahărul și pâinea, consumate în cantități mari și pe termen lung, pot avea efecte negative asupra sănătății. Zahărul adăugat în alimentație conține multe calorii, dar fără să aducă beneficii nutriționale. Consumul excesiv poate duce la un aport caloric crescut și, în final, la creșterea în greutate. Zahărul poate contribui la creșterea nivelului de trigliceride și colesterol rău (LDL), ceea ce poate duce la un risc mai mare de boli de inimă. Consumul frecvent poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină, un precursor al diabetului de tip 2. În plus, poate duce la inflamații cronice în corp, care sunt asociate cu diverse boli cronice.
Pâinea albă are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că poate crește rapid nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la fluctuații rapide ale energiei și la senzația de foame la scurt timp după masă. Consumul frecvent de alimente cu indice glicemic ridicat, precum pâinea albă, poate duce la o scădere a sensibilității la insulină, crescând riscul de diabet de tip 2. Pâinea albă este adesea săracă în fibre și bogată în calorii, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate. Pâinea albă este adesea lipsită de fibre și alți nutrienți esențiali, fiind astfel mai puțin benefică decât pâinea integrală.
„Ce post e ăla în care mănânci zahăr, adică elementul care definește plăcerea și creează o adevărată dependență. Cum să fie zahărul permis, când „mâncarea de dulce" e aia dinafara postului?!
Singura explicație pertinentă este că zahărul a apărut abia în secolul XVI, adică mult după scrierile religioase care reglementau postul. Nu știu care erau „dezlegările" în cazul mierii, însă mi se pare absurd să existe zahăr în meniul de "ne-dulce". Dacă postul se vrea un exercițiu de voință, zahărul ar trebui să fie primul pe lista ingredientelor interzise.
Iar dacă postul se vrea o cură de slăbire sau o dietă detox, tot de zahăr trebuie scăpat definitiv din alimentație", este de părere Mihaela Bilic.
Mai multe sfaturi importante găsiți aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News