Află în articol ce efect are dieta mediteraneană în timpul sarcinii.
Recomandările dietetice în timpul sarcinii continuă să evolueze pe măsură ce cercetătorii obțin noi perspective cele mai bune alegeri nutriționale pentru o femeie însărcinată și fătul acesteia. Pe măsură ce apar mai multe date, experții continuă să recomande ce este sigur să mănânci și să nu mănânci în timpul sarcinii. Un studiu recent a constatat că respectarea unei diete mediteraneene în timpul concepției și în timpul sarcinii poate scădea riscurile în sarcină.
Denumită cea mai bună dietă timp de 6 ani consecutiv, dieta mediteraneană este un model alimentar care poate oferi anumite beneficii pentru sănătate.
Aderarea la acest tip de alimentație poate îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge și poate ajuta la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice, inclusiv a celor cardiovasculare. Dieta mediteraneană include un aport ridicat de fructe și legume. Persoanele care urmează acest tip de dietă consumă pește, precum și unele lactate și carne de pasăre. De asemenea, dieta pune accent pe uleiul de măsline ca principală sursă de grăsime.
Cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege modul în care o dietă mediteraneană poate fi benefică în sarcină. Una dintre preocupările cele mai importante este legată de consumul de pește în timpul sarcinii din cauza riscului de a consuma mercur.
Dieteticianul Aderet Dana Hoch a explicat pentru Medical News Today: "Se recomandă ca femeile însărcinate să se asigure că primesc suficiente grăsimi omega-3 în dieta lor, EPA și DHA, care se găsesc de obicei în alimente precum peștele gras. Dar unele surse de pește pot avea și un conținut ridicat de mercur, iar acest lucru trebuie evitat în timpul sarcinii. Din păcate, contaminarea peștilor cu mercur este un produs secundar al mediului nostru și nu avem sisteme de monitorizare adecvate. Mercurul trece de la mamă la făt și poate afecta creierul fătului în curs de dezvoltare. Niveluri ridicate de mercur se găsesc de obicei în pești cum ar fi rechinul, peștele-spadă, peștele țiglă, tonul albacore și basul".
Pentru a ajuta la prevenirea contaminării cu mercur în timpul sarcinii și postpartum, FDA oferă recomandări pentru un consum sigur de pește pentru persoanele însărcinate sau care alăptează. Instituția recomandă consumul de fructe de mare care au un conținut scăzut de mercur în fiecare săptămână în timpul sarcinii.
Exemple de opțiuni de pește cu conținut scăzut de mercur includ somnul, scoici, crabi, languste, eglefin și scoici. Având în vedere această precauție, există multe beneficii potențiale ale dietei mediteraneene care pot fi încă explorate.
Noua cercetare se bazează pe un studiu de cohortă care a inclus aproape 8.000 de gravide. Cercetătorii au recrutat un grup divers pentru acest studiu, care a fost util în colectarea datelor. Ei au vrut să vadă dacă consumul unei diete mediteraneene în timpul concepției fătului reduce riscurile din sarcină.
Autorul studiului, Dr. Natalie Bello, om de știință și cardiolog imagistic multimodal la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, a explicat pentru MNT:
"Rezultatele adverse ale sarcinii cresc în frecvență în Statele Unite și sunt asociate cu un risc crescut de evenimente adverse pentru mamă și copil atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În acest moment, nu avem multe strategii bune pentru a reduce acest risc. Știm că alegerea alimentelor sănătoase înainte de concepție și în timpul sarcinii este importantă pentru sănătatea mamei și a copilului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News