Pentru al cincilea an consecutiv, dieta mediteraneană a fost numită cea mai bună din lume.
La egalitate pe locul doi se află dieta DASH, care vine de la "abordări dietetice pentru a stopa hipertensiunea" şi care reduce consumul de sare. De asemenea, în top este şi dieta flexitariană, care de fapt încurajează veganismul.
"Toate dietele care dau rezultate sunt sigure şi sunt susţinute de ştiinţă. Aceste diete oferă numărul adecvat de calorii şi se concentrează pe legume, fructe, cereale integrale, dar şi o cantitate de proteine, lactate, iar din când în când şi câte o recompensă", a declarat Gretel Schueller, editor pe sănătate al US NEWS& World Report.
Dieta mediteraneană este caracteristică celor din Spania, Grecia sau Italia. În sine, nu vorbim de o dietă, ci de un stil de viață. Ierburile aromatice, peștele, fructele de mare, uleiul de măsline sunt alimentele principale din alimentația lor. Totodată, dieta mediteraneană presupune și multe legume și fructe, iar mulți nutriționiști o recomandau și o promovau până acum.
Nutriționista Laura Ene a vorbit la Digi24 despre dieta mediteraneană, cea care include în componența ei o multitudine de alimente de tipul legumelor, făinoaselor și lactatelor.
„Chiar este cea mai bună și este preferata cardiologilor, este preferata interniștilor și a noastră a diabetologilor pentru că, într-adevăr, respectă cele mai bune reguli de nutriție și alimentație sănătoasă. Adică este despre fructe și legume, dar din nou, 5 porții, asta înseamnă la fiecare masă principală câte o porție generoasă de legume, se poate ajunge la un kilogram de legume pe zi.
Atenție, când zic legume, nu înțeleg cartofi și leguminoase. Acestea sunt legumele preferate ale noastre, ale românilor, dar ele sunt echivalente cu făinoasele și ar trebui consumate la prânz. E vorba de cereale integrale și știți cât de mult iubesc eu, personal, pâinea și mi se pare o mare problemă atunci când oamenii renunță la pâine. Dacă alegem integral, dacă alegem de graham, cu secară, cu semințe, pâinea din punctul meu de vedere este sursa cea mai bună de sațietate, dacă o îmbunătățim cu fibre și alegem o făină de o bună calitate, atunci, din punctul meu de vedere ar trebui să rămână pe masa fiecăruia dintre noi. Chiar și la toate mesele și dimineața, se poate și la prânz, iar seara cu o felie de pâine, de obicei, obținem o sațietate foarte potrivită și prietenoasă și cu silueta”, a spus Laura Ene la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News