Dieta mediteraneană poate reduce riscul de deces prematur la femei, potrivit unui studiu
Dieta mediteraneană a fost descrisă de experți drept un "standard de aur", iar unii au declarat-o ca o formă de medicină preventivă, scrie Daily Mail.
Această dietă a apărut pe radarul medicilor americani în anii 1950, când au început să apară rapoarte despre rate scăzute ale bolilor cronice precum Alzheimer și boli de auz. Explorările ulterioare au descoperit că dietele tipice ale oamenilor din regiune au jucat un rol important în sănătatea lor bună. De atunci, un număr tot mai mare de cercetări au continuat să confirme beneficiile dietei bogate în legume și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, nu a fost explorat prea mult dacă un anumit tip al acestei diete este mai bun decât altul.
Dieta mediteraneană bogată în nuci, uleiuri și legume cu frunze reduce riscul de deces prematur la femei, sugerează un nou studiu. Pentru cercetările lor, publicate în jurnalul Heart, o echipă de la Universitatea din Sydney a combinat date din 16 studii publicate între 2003 și 2021. Studiile, în principal din SUA și Europa, au inclus date de la sute de mii de femei cu vârsta de 18 ani și peste.
Respectarea unei diete mediteraneene a scăzut riscul de boli cardiovasculare cu 24%, au descoperit cercetătorii. De asemenea, a scăzut probabilitatea decesului din orice cauză cu 23%. Riscul de boală coronariană a fost cu 25% mai mic și cele care au respectat această dietă au fost mai protejate în fața unui posibil accident vascular cerebral.
Autorul studiului, dr. Sarah Zaman, a spus: "Mecanismele care explică efectul specific sexului al dietei mediteraneene asupra bolilor cardiovasculare și a morții rămân neclare. Factorii de risc cardiovascular specifici femeilor, inclusiv menopauza prematură, preeclampsia și diabetul gestațional, sau factorii de risc predominanți feminini, cum ar fi lupusul sistemic, pot crește în mod independent riscul de boli cardiovasculare. Este posibil ca măsurile preventive, cum ar fi dieta mediteraneană, care vizează inflamația și factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, să impună efecte diferite la femei în comparație cu bărbații".
Bolile cardiovasculare reprezintă mai mult de o treime din toate decesele la femei din întreaga lume. Cu toate acestea, multe studii clinice și cercetări includ relativ puține femei și nu raportează adesea rezultatele în funcție de sex.
Orientările actuale despre cum să reduceți cel mai bine bolile cardiovasculare, de asemenea, nu sunt diferențiate în funcție de sex. Acest ultim studiu solicită mai multe cercetări specifice sexului pentru a ajuta la ghidarea practicii clinice în sănătatea inimii. Cu toate acestea, motivul pentru care această dietă este deosebit de benefică pentru femei este necunoscut. Sănătatea lor cardiovasculară a fost monitorizată în medie 12,5 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News