Dieta OMAD, postul extrem, un succes în lumea celebrităților. În ce constă și la ce trebuie să fiți atenți

FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp

Dieta OMAD, o dietă tot mai prezentă în viața celebrităților și a oamenilor grăbiți. Care sunt riscurile la care vă expuneți.

Dieta OMAD (”one meal a day”) este versiunea extremă a altor tipuri de diete de post, cum ar fi postul intermitent și alimentația cu restricție de timp.

Principala diferență constă în faptul că, în loc să postești doar anumite zile sau să iei mesele doar într-o anumită fereastră orară, persoanele care urmează OMAD consumă toate caloriile zilei într-o singură masă mare.

Dar, în timp ce susținătorii OMAD spun că urmarea dietei îmbunătățește multe aspecte ale sănătății, la acest moment se se cunosc foarte puține lucruri despre efectul pe care îl are asupra organismului acest mod de a consuma o singură masă pe zi, cu atât mai puțin, cât este de sigur.

Postul și sănătatea

Dovezile care susțin utilizarea dietei OMAD sunt limitate. Foarte puține studii au analizat de fapt OMAD în sine - iar majoritatea celor care au fost efectuate pe animale.

Ca atare, cele mai multe dintre afirmațiile că OMAD funcționează sunt anecdotice sau se bazează pe presupunerea că, dacă alte forme de post pot fi benefice pentru sănătate, atunci și dieta OMAD va fi la fel.

Cercetările privind dietele de post sunt încă în curs de apariție. Unele dovezi indică faptul că o formă de post intermitent cunoscută sub numele de ”dieta 5:2” (în care o persoană mănâncă normal cinci zile pe săptămână, apoi 800 de calorii sau mai puțin două zile pe săptămână) poate ajuta oamenii să își gestioneze mai bine greutatea.

Cu toate acestea, nu este mai bună decât alte abordări dietetice.

Cercetările au descoperit, de asemenea, că o alimentație limitată în timp (în care se consumă toate caloriile din ziua respectivă într-o anumită perioadă de timp) poate ajuta oamenii să își gestioneze mai bine greutatea. Și are și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale.

Un studiu de revizuire a constatat, de asemenea, că multe tipuri diferite de post (inclusiv postul intermitent și postul din două în două zile) pot îmbunătăți mai multe aspecte ale metabolismului.

Postul extrem, riscuri

Dezavantajul pe care îl are dieta OMAD este că destul de dificil ca în singura masă din zi să acoperiți toate nevoile nutriționale, în special în ceea ce privește energia, proteinele, fibrele și vitaminele și mineralele esențiale, motiv pentru care acest tip de dietă nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, celor care doresc să rămână însărcinate sau alăptează, precum și persoanelor în vârstă, scrie Science Alert.

Deși dieta OMAD este una apreciată de celebrități și care ar avea rezultate asupra siluetei lor, nutriționiștii susțin că acestea au acces la specialiști în nutriție, dar și la diete de calitate și la suplimentele de care au nevoie.

Citește și: Cum să ne menținem activă motivația în curele de slăbire. Cori Grămescu: ”Nu faceți prea mare tam-tam cu dorința voastră”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel